Anul 1701. Un edict imperial austriac, lăsa românilor din Transilvania libertatea de a îmbrăţişa una din cele patru religii – catolică, calvină, luterană şi unitariană, sau de a păstra credinţa ortodoxă.
Anul 1893. S-a născut la Bucureşti Edward G. Robinson (pseudonimul lui Emanuel Goldenberg), actor american de origine român evreu. A realizat numeroase filme sub bagheta unor regizori ca John Ford, John Huston, Frank Capra. După o carieră cinematografică de mai mult de cinci decenii, Institutul American de Film l-a clasat pe Robinson printre cei mai mari actori ai secolului al XX-lea. A decedat la 26 ianuarie 1973 la Hollywood, SUA.
Anul 1928. S-a născut actorul de teatru şi film, regizorul şi scenaristul Leonid Bykov. El s-a produs în roluri principale în 24 de filme artistice, cele mai cunoscute fiind „Maksym Perepeliţa”, „Voluntarii”, „Dragostea lui Alioşa”, „Cercetaşii”, „În luptă merg doar „bătrânii”, „Treceau soldaţii…”. Leonid Bykov a fost regizorul a cinci filme. În anul 1977 i s-a decernat Premiul de stat al Ucrainei „T. Şevcenko”. Personajele create de Leonid Bykov sunt sincere, cu privirea tristă ca însuşi actorul. Pentru Leonid Bykov regia n-a fost o profesie, ci o vocaţie. În copilărie a visat să devină aviator, dar n-a susţinut testele medicale. În 1979 Leonid Bykov şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier. Avea atunci 50 de ani. A fost înmormântat ca un soldat, modest, fără orchestră. Iar la mormântul lui a răsunat vestitul cântec din filmul „În luptă merg doar „bătrânii”.
Anul 1990. La cea de a 14-a sesiune a Comitetului internaţional UNESCO în lista Patrimoniului mondial a fost inclus primul obiectiv din Ucraina cu denumirea generală „Catedrala Sfânta Sofia din Kiev şi edificiile mănăstireşti de la Lavra Pecerska din Kiev”. În momentul de faţă în lista patrimoniului mondial UNESCO se află şapte obiective din Ucraina, inclusiv fosta reşedinţă a Mitropoliţilor Bucovinei şi Dalmaţiei din Cernăuţi.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com