Istoricul zilei: 12 ianuarie  — Căsătorie care a pus începutul unei  vieți tragice

12 01 2020 LC site ELENA

La 12 ianuarie 1483, cu 537 de ani în urmă, a avut loc nunta fiicei lui Ștefan cel Mare, Elena, cu  Ivan cel Tânăr, fiul şi moştenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea.

Prințesa Elena s-a născut din căsătoria domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare, cu Eudochia de Kiev, care muri în al patrulea an de căsătorie. Fiica lor Elena  încă de la naștere, ca orice odraslă de domn, a fost sortită unei căsătorii diplomatice.

În 1479 Ştefan a început tratativele pentru o căsătorie dinastică între fiica lui şi cneazul Moscovei, Ivan Ivanovici  (cel Tânăr), feciorul moştenitor a cneazului Moscovei Ivan III-lea. El s-a adresat cumnatei sale Teodosia, sora răposatei doamne Eudochia de Kiev, care era ruda cu familia princiară moscovită. Prin anii 1480-1481 se pomeni voievodul Ştefan al Moldovei cu o delegaţie a ţarului Moscovei Ivan Vasilievici al III-lea, care venea să-i ceară mâna domniţei lui, Elena, pentru fiul său Ivan cel Tânăr. Logodna celor doi s-a făcut la Suceava, prin procura, reprezentantul cneazului. Urmară ospeţe şi serbări şi domniţa Elena porni, prin Polonia, înspre destinul ei. Nu avea să-şi mai vadă niciodată tatăl şi locurile natale. De Bobotează, la 12 ianuarie 1483, are loc căsătoria Elenei, fiica lui Ştefan cel Mare al Moldovei, cu Ivan cel Tânăr. În toamna anului următor, la 10 octombrie 1483, Elena a născut un fiu, botezat Dimitrie. Acesta a fost singurul urmaș al lui Ivan cel Tânăr și al Elenei Voloșanca (așa era numită la Moscova fiica lui Ștefan cel Mare). După moartea lui Ivan cel Tânăr, la 7 martie 1490, moştenitorul tronului moscovit devine Dimitrie, feciorul lui Ivan şi Elena Voloşanca. Pe parcursul anilor următori lupa pentru tron a devenit mai înverșunată, prima soție a marelui cneaz de Moscova, Sofia Paleolog, vroia ca moștenitor să devină fiul ei, Vasile. În data de 4 februarie 1498, în Catedrala Adormirii Maicii Domnului cu mare pompă are loc încoronarea cneazului Dimitrie la vârsta de 15 ani. Totuşi încoronarea lui Dimitrie nu a adus Elenei victoria în lupta pentru putere cu Sofia Paleolog şi feciorul ei Vasilie, chiar dacă pentru moment i-a întărit poziţiile. Lupta pentru tronul moscovit între cele două lagăre a continuat. Dimitrie nu a primit pământuri şi nici puterea reală. În 1500 începe un următor război ruso-lituanian. La 14 iulie 1500 ruşii obţin o victorie zdrobitoare la Verdoş, anume în acea perioadă în scrierile vechi se observă o schimbare a părerii cneazului Ivan III-lea faţă de Vasilie şi pentru prima dată îl numeşte «cneaz al întregii Rusii». La 11 aprilie 1502 lupta dinastică se finalizează, prin căderea în dizgraţia cneazului Ivan III-lea, a nepotului moştenitor Dimitrie şi mamei sale Elena Voloşanca (fiica lui Ştefan cel Mare a Moldovei). Ivan III-lea ordonă ca Dimitrie să nu mai fie numit cneaz şi împreună cu mama sa Elena să nu fie pomeniţi în slujbele bisericeşti, totodată dispune arestul la domiciliu pentru ambii. După numirea lui Vasilie cneaz, Dimitrie nepotul şi Elena Voloşanca nora au fost întemniţaţi. În aşa mod lupta pentru tronul Moscovei au câştigat-o Sofia Paleolog şi feciorul său Vasilie (care după moartea lui Ivan III-lea va domni în cnezatul Moscovei sub numele de Vasilie III-lea).

Ştefan cel Mare al Moldovei (tatăl Elenei Voloşanca) a fost înştiinţat de ce se petrecea la Moscova. În septembrie 1502, la puţin timp după întemniţarea Elenei şi a lui Dimitrie, domnul cerea de la hanul tătar Mengli Ghirei ştiri despre aceştia, întrebându-l „vor fi în viaţă, fiica şi nepotul meu?». Hanul îi răspunde: „Au fost oamenii mei la Moscova şi spun că toate acestea sunt minciuni». Din păcate, nu erau minciuni. Cei doi se aflau închişi într-un turn şi legaţi în fiare. Ştefan s-a stins din viaţă, după cum se ştie, în iulie 1504, fără a mai şti ceva de soarta fiicei sale. Greu încercată doamna Elena şi-a urmat tatăl în viața de dincolo, la 18 ianuarie 1505, la mai puţin de un an. A fost înmormântată la mănăstirea Voznesenskaia, care o primise cadoul la logodna cu Ivan cel Tânăr, cel care trebuia sa ajungă mare cneaz al Moscovei. Feciorul Elenei, Dimitrie a murit în 1509 în închisoare după unele păreri din cauza frigului şi foametei după altele din cauza intoxicării cu fum. Moartea subită a Elenei şi a lui Dimitrie au avut loc deja după decesul lui Ivan III-lea cel Mare (27 octombrie 1503, la 65 ani de viaţă), pe timpul domnie rivalului lor Vasilie III-lea.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий