Istoricul zilei: 12 noiembrie

12 11 2021 IST 12

Anul 1814. În Basarabia ţaristă este sfinţită biserica cu hramul Acoperământul Maicii Domnului parte a complexului de clădiri mitropolitane din Chişinău.

Anul 1840. S-a născut Auguste Rodin, sculptor și grafician francez. Auguste Rodin (1840-1917) , cel care avea să marcheze major limbajul sculpturii, a văzut lumina zilei  într-o familie modestă din Paris. A făcut litografii, picturi şi lucrări de grafică, dar nemuritor rămâne prin sculpturile sale ce exprimă libertatea unui spirit genial, capabil să depăşească reguli şi tipare academiste. A călătorit enorm, şi-a însuşit şi a esenţializat tot ce s-a creat până la el şi a dat strălucire cu geniu unor opere ce vor rămâne inegalabile.

Din uriaşa-i operă ce a deschis drumul spre sculptura modernă a secolului al XX-lea, vom numi doar câteva dintre cele mai cunoscute sculpturi şi monumente: „Gânditorul”, „Sărutul”, „Faun şi nimfă”, „Burghezii din Calais”, „Cele trei umbre”, „Mâna lui Dumnezeu”. Cunoscut şi apreciat încă din viaţă de artişti, literaţi şi oameni de stat din Europa şi America, Rodin a devenit precursorul sculpturii moderne, influenţând definitiv întregul curs al istoriei artelor.

12 11 2021 IST 8

Anul 1857.  Se introduc în Moldova timbrele poştale având imprimat un cap de bour, vechea stemă a Moldovei, astăzi unele dintre cele mai valoroase mărci poștale din lume.

Anul 1884.  La Timișoara s-a introdus, pentru prima oara în Europa, iluminatul electric al străzilor.

12 11 2021 IST 9

Anul 1916.  În timpul Primului Război Mondial, în condiţiile înaintării trupelor germano-austro-ungare, autorităţile române părăsesc Bucureştiul şi se mută la Iaşi.

Anul 1923. S-a născut, la Kiev,  compozitoarea ucraineană Iudif Rojavska. Iudif Rojavska (1923-1982) la vârsta de cinci ani cânta la pian, iar în timpul războiului a făcut parte din brigăzile care au concertat pe fronturile Stalingradului. După război a absolvit Conservatorul din Kiev. Este autoarea a circa 100 de cântece pe versurile poeţilor ucraineni contemporani. Cel mai vestit cântec al ei este „Zboară pescăruşii”, care face parte dintre cele mai populare piese muzicale ucrainene din secolul al XX-lea.

12 11 2021 IST 7

Anul 1961.  S-a născut gimnasta româncă Nadia Comaneci, o adevărată legendă a sportului internaţional, care a intrat în istorie ca prima gimnastă care a fost notată cu 10, evenimentul având loc la Jocurile Olimpice din 1976. Tot atunci, Nadia Comaneci a primit alte 6 note de 10 şi a câştigat 3 medalii de aur, una de argint şi una de bronz. Nadia Comaneci s-a născut în Oneşti şi a început să practice gimnastica de la 6 ani, ulterior a fost inclusă în lotul naţional şi a început să fie antrenată de Bela şi Marta Karoly.  La 13 ani a înregistrat primul succes internaţional, la Campionatele Europene de Gimnastică din Norvegia câştigând 3 medalii de aur şi una de argint. Un an mai târziu, Associated Press a numit-o „Sportiva anului” ca urmare a titlurilor obţinute în toate competiţiile. De altfel, Nadia a fost cea mai tânără câştigătoare a titlului olimpic, precum şi prima gimnastă care a câştigat trei ani consecutiv medalia de aur la individual la Campionatul European. Înainte cu o lună de la izbucnirea evenimentelor din decembrie 1989, Nadia Comaneci a fugit din România şi s-a stabilit în Statele Unite. S-a căsătorit în 1989 cu gimnastul american Bart Conner.

12 11 2021 IST 10

 

Anul 1997. Preşedintele Emil Constantinescu a semnat decretul privind înfiinţarea Consulatului General al României la Cernăuţi.

12 11 2021 IST 11

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий