Istoricul zilei – 13 martie : evenimente şi personalităţi

13 03 2023 IST 4

La 13 martie 1781 astronomul englez Sir William Herschel a descoperit planeta Georgium Sidus, cunoscută ulterior sub denumirea de Uranus. Sir Frederick William Herschel (1738-1822) a fost un astronom, inventator și muzician britanic de origine germană. Uranus este a șaptea planetă de la Soare și a treia că mărime (după diametru). Plasat pe o orbită de 19 ori mai îndepărtată de Soare decât cea a Pământului, Uranus, ca și Neptun, primește foarte puțină căldură. Este înconjurat de inele întunecate și are 27 sateliți.

13 03 2023 IST 1

În ziua de 13 martie a anul 1881  s-a născut renumitul actor român Tony Bulandra. Tony Bulandra (1881-1943) şi-a făcut studiile la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti.  În 1902 debutează pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în piesa „Pygmalion”,  în rolul lui Phadael, devenind mai târziu un distins protagonist al scenei româneşti.  În anul 1914 înfiinţează Compania dramatică Mărioara Voiculescu-Bulandra, iar peste zece ani, în 1924 – Compania Bulandra-Maximilian-Storin. S-a produs şi în câteva filme româneşti.

13 03 2023 IST 2

La 13 martie 1887  s-a născut generalul român Gheorghe Mihail. A participat la Primul Război Mondial, la Bătălia de la Mărăşeşti. La 4 iulie 1940 devine vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri. Evenimentele de la 23 august 1944 la găsit la Bucureşti. Generalul Gheorghe Mihail a fost numit imediat Șef al Marelui Stat Major și a ordonat Armatelor 3 și 4, aflate pe frontul din Moldova, să se retragă pe linia Adjud-Nămoloasa-Focșani-Brăila și să se opună oricărei încercări de dezarmare. Până la 31 august a coordonat lichidarea trupelor germane de pe teritoriul românesc. A refuzat categoric cererea mareșalului sovietic  Malinovski de a desființa diviziile române din interiorul țării sau a de le trimite pe front. A refuzat de asemenea să semneze Protocolul de colaborare militară, a cerut în repetate rânduri eliberarea soldaților luați prizonieri de sovietici în Moldova după 24 august, dar fără succes. Demisionează pe data de 12 octombrie 1944 datorită neînțelegerilor cu noii aliați și a faptului că nu era de acord cu depășirea frontierelor din anul 1940 de trupele române. Pe 20 ianuarie 1948 este arestat și judecat împreună cu alți membri ai cabinetului său pentru măsurile luate împotriva comuniștilor în 1940. A fost condamnat pe 23 ianuarie 1957 la 12 detenție riguroasă și confiscare a averii. Gheorghe Mihail a fost eliberat de la închisoarea de la Jilava pe 10 octombrie 1957 pe baza decretului de amnistie din 25 septembrie 1957. A decedat aproape 25 de ani mai târziu, pe 2 februarie 1982.

13 03 2023 IST 3

La 13 martie 1936 a avut loc premiera absolută, la Opera Mare din Paris, a tragediei „Oedip”, de George Enescu. Marele compozitor a lucrat aproape 20 de ani la aceasta operă lirică în patru acte, pe un libret în limba franceză de Edmond Fleg, pornind de la tragediile „Oedip rege” şi „Oedip la Colonos” scrise de Sofocle. Concret, „Oedip” a fost compusă în perioada 1921-1931, pentru soţia sa, Maria Tescanu Rosetti, cunoscută ca Maruca Tescanu Rosetti. Enescu a lucrat la această tragedie la conacul soţiei sale, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, chiar în mijlocul pădurii. Iată ce povestea despre această perioadă: „Ar fi banal să spun că m-am pus pe treabă când, în realitate, m-am năpustit asupra ei! Eram, literalmente, posedat. Un asemenea subiect! Să abordezi pieptiş antichitatea, în ceea ce are ea mai splendid, mai legendar şi, în acelaşi timp, mai omenesc…”.
„Oedip” a fost prezentată publicului din Bucureşti la mai mult de 20 de ani de la premiera mondială, cu ocazia primei ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu”.

La 13 martie 2013 Conclavul Cardinalilor  a ales cel de-al 266-lea Suveran Pontif. A fost ales Jorge Mario Bergoglio, care și-a luat numele de  Papa Francisc. Papa Francisc (născut Jorge Mario Bergoglio, la 17 decembrie 1936, la Buenos Aires, Argentina) din 1998 a fost arhiepiscop  de Buenos Aires. Este primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea (731-741). De asemenea, este primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.  Papa Francisc vorbește cursiv următoarele limbi: spaniolă, limba oficială a Argentinei, italiana – limba maternă a părinților –, engleza, franceza, latina, germana, limbă în care și-a redactat teza de filosofie. Posedă noțiuni de limbă portugheză. În domeniul literar Jorge Bergoglio apreciază cel mai mult scriitorii Friedrich Holderlin, Jorge Luis Borges, Feodor Dostoevski. Îi plac, de asemenea,  filmele neorealismului italian. Iubește fotbalul.  La 24 noiembrie 2017 papa Francisc a fost ales membru de onoare al Academiei Române. În perioada 31 mai – 2 iunie 2019 a avut loc vizita Papei Francisc în România,   sub genericul „Să mergem împreună!”. În data de 2 iunie 2019  a prezidat pe Câmpia Libertăţii din Blaj  slujba de beatificare a episcopului Valeriu Traian Frenţiu și a însoțitorilor acestuia, morți în închisorile comuniste. În prezent este pregătită vizita Papei Francisc în Ucraina, Suveranul pontific pronunţându-se împotriva agresiunii ruse în ţara noastră.

Pope Francis greets people who hold Ukrainian flag, amid ongoing Russia's invasion of Ukraine, at the weekly general audience at the Paul VI Hall at the Vatican, March 16, 2022. Vatican Media/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий