Istoricul zilei: 16 octombrie

16 10 2021 IST 4

Anul 1853.  A început Războiul Crimeii care a durat până în 30 martie 1856 – un conflict armat dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, a celui de-al doilea Imperiu Francez, a Regatului Sardiniei și a Imperiului Otoman, pe de altă parte. Este considerat a fi fost unul dintre ultimele războaie religioase pe continent, primul conflict la declanșarea căruia presa și opinia publică occidentală a jucat un rol semnificativ, și care, în același timp, Războiul Crimeii este considerat a fi cel dintâi război total, care a afectat în mod tragic populația civilă expusă la curățire etnică și abuzuri.  Este, de asemenea, războiul care a pus în evidență prăpastia între Occidentul catolic și protestant, substanțial secularizat și marcat astfel de forme de religiozitate sobre, pe de-o parte, și Estul ortodox, adâncit în forme de religiozitate pline de ardoare și pioșenie, pe de altă parte. Prin Tratatul de la Paris (1856) Principatele Române au obținut cu ajutorul marilor puteri (Marea Britanie și Franța) independența (de facto) față de Rusia și Imperiul Otoman, trei ani mai târziu fondarea Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești a reprezentat piatra de temelie la crearea statului modern român.

16 10 2021 IST 5

Anul 1877.  S-a semnat la Bucureşti Convenţia româno-rusă, prin care se permitea armatelor ruse trecerea pe teritoriul României spre Balcani. Guvernul de la Sankt Petersburg se obliga să menţină şi să apere integritatea teritorială a ţării şi să respecte drepturile politice ale statului român.

Anul 1923. Walt Disney şi fratele lui, Roy Disney, au fondat, ca un mic studio de animație, The Walt Disney Company. The Walt Disney Company (cel mai des cunoscută sub numele de Disney) este una din cele mai mari companii de producție cinematografică din lume. Deține 9 parcuri Disneyland și câteva rețele de televiziune, inclusiv ABC. În portofoliul Disney se află și celebrele studiouri de animație Pixar, achiziționate în 2006, pentru 7,4 miliarde de dolari americani. Mickey Mouse este mascota oficială a companiei The Walt Disney.

16 10 2021 IST 6

Anul 1935.  A încetat din viaţă actorul Constantin I. Nottara, personalitate cu aură legendară a istoriei teatrului românesc (interpret, director de scenă, profesor de actorie).

Anul 1939.  Primul atac asupra teritoriului britanic al aviaţiei germane Luftwaffe.

Anul 1945. A fost creată Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, instituţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la Roma. Este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite care are drept scop principal eliminarea foametei pe scară mondială, îmbunătățirea alimentației, prin coordonarea activităților guvernelor în domeniul agriculturii, silviculturii și în industria piscicolă. De asemenea FAO vine în sprijinul țărilor prin programe de cercetare, specializare, dezvoltare și aplicații practice și acordă ajutor în cazuri de dezastru.

Anul 1946. Inculpații condamnați la moarte în principalul proces de la Nürnberg au fost executați. Intre aceştia au fost: Hans Frank, avocat german, guvernator general al Poloniei ocupate, Wilhelm Frick, avocat german, ministru de interne în Germania Nazistă și protector al Protectoratului Boemiei și Moraviei, Alfred Jodl, general german, șeful Statului Major al Înaltului Comandament al Wehrmachtului, Wilhelm Keitel, feldmareșal german din al Doilea Război Mondial, Julius Streicher, politician german, fondatorul săptămânalului Der Stürmer, principalul organ de propagandă antisemită nazistă din al Treilea Reich.

Anul 1964. Liderii comunişti sovietici Leonid Brejnev şi Alexei Kosîghin sunt aleşi Secretar general al PCUS şi Premier al guvernului URSS.

Anul 1978. Cardinalul polonez Karol Wojtyla devine Papa sub numele de Ioan Paul al II-lea. A fost primul papă neitalian din anul 1523 şi cel de-al 266-lea Papă al Bisericii Catolice. Acesta avea 58 de ani în momentul în care a fost ales suveran pontif. Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă slav din istoria Bisericii Catolice şi a avut unul dintre cele mai îndelungate pontificate din istoria catolicismului, aflându-se în fruntea Vaticanului vreme de 27 de ani.

16 10 2021 IST 7

Anul 2002. A fost deschisă noua Bibliotecă din Alexandria. În formă de disc înclinat (soare răsărind din ape), aluzie la anticul mit al lui Ra, biblioteca, dispusă pe terase, este un „Paradis” al meselor de lectură şi al calculatoarelor. Biblioteca din Alexandria, se doreşte să fie „casa cărţilor lumii”, după cum a afirmat preşedintele instituţiei, Ismail Serageddin, şi prin bogata colecţie de manuscrise, şi prin arhiva Internet.

16 10 2021 IST 8

La 16 octombrie este marcată Ziua mondială a alimentaţiei.  Decizia de a marca Ziua mondială a alimentaţiei la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), care s-a desfăşurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979, data de 16 octombrie reprezentând ziua înfiinţării FAO în 1945, la Quebec. Potrivit datelor FAO, în prezent în lume suferă de foame 821 milioane de oameni, cu 131 milioane de oameni mai mult decât anul trecut. Circa 2 miliarde de oameni nu au acces regulat la alimentaţie suficientă.

16 10 2021 IST 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий