Anul 1506. A început construcția bazilicii Sfântul Petru din Roma, în timpul pontificatului Papei Iulius al II-lea. Bazilica Sfântul Petru (în italiană Basilica di San Pietro) din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, în statul pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Edificiul, lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri și cu o suprafață totală de peste 15.000 metri pătraţi, este cea mai mare biserică din lume.
Anul 1848. La Blaj, pe Câmpia Libertăţii, a avut loc prima adunare politică a românilor din Transilvania (Adunarea din duminica Tomii), la care s-a hotărât convocarea pentru 3 mai 1848, stil vechi (15 mai) a Marii Adunări Naţionale de la Blaj. Acolo urma să fie adoptată Proclamația prin care i se va cere împăratului Ferdinand I al Austriei desființarea iobăgiei, libertatea tiparului, înființarea unor instituții de învățământ în limba română etc.
Anul 1898. S-a născut şahistul argentinian de origine română, Juan Iliesco (născut Ion sau Ioan Traian Iliescu la Brăila, România). Juan Iliesco (1898-1968) a participat la mai multe ediții ale Campionatului național de șah al Argentinei (1931-1953). În 1941 a câștigat locul I, dar nu a fost numit campion, deoarece avea încă cetățenie română la acea dată. În 1944 (de acum, cetățean argentinian), s-a plasat pe locul doi, după Hector Rosetto.
Anul 1951. A fost înființată Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, primul pas către viitoarea Uniune Europeană.Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) a fost fondată în 1951 (Tratatul de la Paris), de Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg și Olanda pentru a partaja resursele de oțel și cărbune ale statelor membre, prevenind astfel un nou război european. A reprezentat aplicarea unul plan dezvoltat de economistul francez Jean Monnet, făcut public de ministrul de Externe francez, Robert Schuman.
Anul 1955. A murit fizicianul Albert Einstein, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1921. Prin testament, Einstein a cerut ca funeraliile să se desfăşoare fără ritual religios sau ceremonie oficiala, să fie incinerat, iar ora să fie ţinută secretă. La crematoriu, trupul neînsufleţit a fost însoţit de câţiva prieteni apropiaţi. Albert Einstein a fost autorul teoriei relativităţii și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii.
La 18 aprilie este sărbătorită Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor. Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS a stabilit această dată în 1982, care a fost adoptată în anul următor, în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO. În prezent în Ucraina sunt circa 400 de localităţi istorice şi circa 1,5 mii de obiective ale patrimoniului cultural de însemnătate naţională. 7 obiective din Ucraina au fost incluse în Lista patrimoniului mondial UNESCO, inclusiv fosta Reşedinţă a Mitropoliţilor Bucovinei şi Dalmaţiei din Cernăuţi.
În fiecare an, la 18 aprilie radioamatorii de pe întreg cuprinsul planetei sărbătoresc pe calea undelor Ziua internaţionala a radioamatorismului. La data de 18 aprilie 1925 a luat fiinţă Uniunea Internaţionala a Radioamatorilor.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com