Muzeul – zestrea istorică a satului

17 04 2021 LV INFO 3

Directorul Şcolii medii din Oprişeni şi profesorul de istorie, Nicolae Bodnariuc, a contribuit din plin la realizarea unui frumos vis al consătenilor săi – crearea unui muzeu al acestei vechi localităţi, legate de numele viteazului domn al Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt. Muzeul de Arheologie şi Etnografie „Maximilian Hacman” a început să funcţioneze la Oprişeni în 2003, când s-au împlinit 585 de ani de la prima atestare documentară a satului. „Certificatul de naştere” al Oprişeniului poate fi considerat un hrisov, întocmit  la curtea lui Alexandru cel Bun. De aceea, la Oprişeni se discută de mai mult timp chestiunea ridicării unui bust al domnitorului moldovean, Alexandru cel Bun.

Muzeul din Oprişeni  este unul din puţinele muzee săteşti din Ucraina, având şi calificativul „de Arheologie”. Printre exponatele lui sunt şi multe obiecte arheologice, iar directorul muzeului, Nicolae Bodnariuc, împreună cu elevii, participă la săpături arheologice, iniţiate de Facultatea de Istorie a Universităţii cernăuţene.

Muzeul din Oprişeni colaborează şi cu alte instituţii similare, mai ales cu Muzeul Etnografic Regional din Cernăuţi. Chiar zilele acestea Muzeul de Arheologie şi Etnografie „Maximilian Hacman” a fost vizitat de un grup de specialişti de la Muzeul Etnografic din Cernăuţi, în frunte cu directoarea Irina Iavorska.  A avut loc un schimb de experienţă şi au fost planificate acţiuni comune pe viitor.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий