Anul 1790. A apărut, la Iaşi, ziarul de limbă franceză „Courier de Moldavie”, primul ziar tipărit pe teritoriul românesc.
Anul 1879. A fost brevetată Statuia Libertăţii. Statuia Libertăţii din New York este un monument în portul „Liberty Island” din orașul New York. A fost plasat în anul 1886 la intrarea în portul de pe insulă cu scopul de a transmite călătorilor sosiți salutul de bun venit pe pământul american. Statuia este un cadou al Franței făcut Statelor Unite ale Americii cu ocazia aniversării a 110 ani de la obţinerea independenței Statelor Unite și inaugurată de președintele Grover Cleveland la 28 octombrie 1886. La 18 februarie 1879 i-a fost acordat sculptorului francez Bartholdi brevetul pentru Statuia Libertăţii concepută de el, şi care era descrisă astfel: „O statuie a Libertăţii Edificatoare a Lumii care este de fapt un personaj feminin cu un braţ ridicat, care poartă o torţă, în timp ce are o coroană pe cap“.
Anul 1918. A fost inaugurată Universitatea Populară din Chișinău. La începuturile sale Universitatea Populară avea trei secții: literatură, juridică și științifico-medicală. Universitatea a editat Buletinul Universității Populare din Chișinău.
Anul 1930. A fost descoperită la Observatorul Flagstaff din statul Arizona, SUA, de către astronomul Clyde Tombaugh, a noua planetă a sistemului nostru solar – Pluton. Pluto (numit adesea Pluton, mai ales în lucrări mai vechi) este o planetă pitică din Sistemul Solar, a doua ca masă după Eris și, ca volum, cea mai mare planetă pitică.
Anul 1964. A murit la Bucureşti George Lövendal, pictor de origine danezo-norvegiană, care a activat în România. George Lövendal (cunoscut și ca George Baron de Lövendal), descendent al regelui Frederic al III-lea al Danemarcei și Norvegiei, s-a născut la 10 mai 1897, la Sankt Petersburg. Între 1914 și 1917, George a urmat școala de Belle Arte la Sankt Petersburg, demonstrând un mare talent de portretist. După absolvire, a profesat la Soroca și Chișinău, în Basarabia. Revoluția bolșevică din 7 noiembrie 1917 a avut un impact trist asupra familiei sale. Tatăl său, Lorentius Löwendal, ofițer de marină în armata țaristă, aflat la comanda fortăreței Kronstadt, a fost ucis de bolșevici, George fiind nevoit să-și câștige singur existența, ca actor și balerin. În 1918, când Basarabia s-a unit cu România, Lövendal a continuat să profeseze în noua sa patrie, inițial ca scenograf la teatrul din Chișinău.
În 1928, la Cernăuți, George Lӧvendal a fondat primul teatru cult de păpuși și marionete din România. George Lӧvendal a creat la București Academia liberă de arte plastice (1938), fiind totodată unul dintre membrii fondatori ai Fondului Artiștilor Plastici din România (1945).
George Lӧvendal a fost directorul tehnic al Teatrului Național din Cernăuți (1926-1935), al Teatrului Național din Craiova (1942-1943), a desfășurat și o bogată activitate la teatrele „Lucia Sturdza Bulandra” și „Constantin Tănase” din Bucureşti. În perioada anilor 1950–1964 a fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. George Lӧvendal s-a afirmat în deosebi ca pictor portretist, având ca subiect principal țăranul român, pictând în special țărani bucovineni.
Anul 2014. Cel puțin 26 de persoane au fost omorâte și alte câteva sute rănite în ciocnirile dintre demonstranţii antiguvernamentali şi poliție în Kiev. S-a mai anunţat că 40-50 de persoane au murit în incendiul care a cuprins clădirea Sindicatelor pe Maidanul din Kiev, după ce poliția a încercat să o ocupe. În timpul Revoluţiei Demnităţii, pe Maidanul din capitala Ucrainei şi-au pierdut viaţa circa o sută de persoane, acestea fiind numite Sotnia Celestă.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com