Istoricul zilei: 19 ianuarie

19 01 2021 LC IST 4

Anul 1806. S-a născut în localitatea Bezin (azi Donici, raionul Orhei, R. Moldova), fabulistul român Alecu (Alexandru) Donici. Creaţia sa a fost influenţată  de fabulele lui La Fontaine și Krîlov. În 1835 s-a  evidențiat ca traducător în revista moscovită  „Teleskop”. În cooperare cu Constantin Negruzzi traduce și publică „Satire și alte poetice compuneri” de Antioh Cantemir, traduce poemul lui Pușkin „Țiganii”(1837) și alte creații ale clasicilor literaturii universale.

La Iași deține o funcție în Epitropia școlilor, apoi – cea de asesor al curții de apel, activează și ca membru al divanului obștesc. Se alătură inițiativelor culturale legate de dezvoltarea învățământului public, a presei periodice, a teatrului național.

Alecu Donici întreține legături strânse cu aproape toți literații moldoveni, colaborează la „Albina Românească”, „Dacia literară”, „Propășirea” și la alte publicații periodice. În afară de fabule, a scris poezii și piese de teatru. Creația lui Donici a fost înalt apreciată de Mihail Kogălniceanu, Grigore Alexandrescu, Vasile Alecsandri și de alți contemporani. Eminescu însuși îl situa printre scriitorii care „și-au încuscrit talentul individual cu geniul poporului…”, numindu-l, în poezia „Epigonii” – „Donici, cuib de-nțelepciune”.

Alecu Donici s-a stins din viaţă  la 21 ianuarie 1865 la Iași, în Principatele Unite.

19 01 2021 LC IST 1

Anul 1857. La Chişinău, în Basarabia ţaristă, este încheiat protocolul, conform căruia a fost trasată noua frontieră în partea de sud a Basarabiei ţariste, urmare a înfrângerii Rusiei în Războiul Crimeii. Unul din rezultatele acestui război pierdut de Imperiul Rus, a fost acela că judeţele Cahul, Bolgrad şi Ismail au reintrat timp de 22 de ani – între anii 1856 şi 1878 – în componenţa Moldovei, respectiv din 1859 – a României.

Anul 1890. S-a născut Ştefan Procopiu, fizician român, Doctor Honoris Causa al Institutului Politehnic din Iaşi, membru al Academiei Române, desemnat în două rânduri în comisia de recomandări la Premiul Nobel.  Este descoperitorul magnetonului Bohr-Procopiu (1919, alături de Niels  Bohr) şi  al Efectului Procopiu de depolarizare a luminii. Ştefan Procopiu, savant de talie mondială,  a încetat din viață la Iași, la 22 august 1972. A publicat  177 de lucrări științifice.

Anul 2006. NASA a lansat prima sondă spaţială către planeta Pluto. Desfăşurând o viteză de 57 mii kilometri pe oră, apoi 75 mii kilometri pe oră, sonda „Noi Orizonturi” a ajuns la Pluto în iulie 2015. Ea a fost concepută pentru studierea sistemului Pluton  (planetă pitică) – Charon (satelitul acesteia).

19 01 2021 LC IST 2

La 19 ianuarie în Ucraina este sărbătorit pe stil vechi praznicul Botezul Domnului. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.  Cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie, care în traducere înseamnă „Arătarea Domnului”. Ortodocșii comemorează botezul lui Iisus Hristos în râul Iordan, văzut ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu (Arătarea Domnului).

19 01 2021 LC IST 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий