Anul 1497. Polonezii ridică Istoricul zilei: 19 octombrie. Armata polonă a regelui Ioan Albert începe retragerea din Moldova, hărţuită de oastea lui Ștefan cel Mare, care îi cauzează mari pierderi în Bătălia de la Codrii Cosminului şi, la 30 octombrie, în lupta de la Cernăuţi în care resturile acesteia sunt decimate şi alungate din ţară.
Anul 1595. A avut loc Bătălia de la Țuțora, parte din Războaiele magnaților polonezi în Moldova și Războaiele polono-otomane. Bătălia de la Țuțora s-a dat între Uniunea statală polono-lituaniană (sprijinită de trupele Moldovei) și Imperiul Otoman (sprijinit de Hanatul Crimeii) pe malurile Prutului.
Anul 1812. Trupele conduse de împăratul francezilor Napoleon Bonaparte încep retragerea din Moscova.
Anul 1813. Armata franceză, condusă de Napoleon Bonaparte, a fost înfrântă de armatele Rusiei, Prusiei, Austriei și Suediei în Bătălia de la Leipzig, supranumită Bătălia Națiunilor.
Bătălia de la Leipzig a fost cea mai mare confruntare militară din Războaiele Napoleoniene. Armata Coaliției era formată din prusaci, austrieci, ruși, suedezi și, începând cu 18 octombrie, din saxoni, care, deși inițial aliați ai francezilor, au întors armele; armata franco-aliată era formată din francezi, polonezi, italieni (atât din Regatul Italiei cât și din Regatul Neapolelui). Cele trei zile de lupte s-au încheiat cu victoria decisivă a Coaliției, Napoleon văzându-se obligat să se retragă în Franța. Pe lângă cei aproape 70.000 de morți, răniți, dispăruți și prizonieri, francezii l-au pierdut și pe prințul polonez Poniatowski, Mareșal al Franței. Coaliția a pierdut la rândul său un număr mare de oameni, dar victoria sa a fost incontestabilă.
Anul 1941. La Moscova este instituita starea de asediu ca urmare a atacului militar german împotriva Uniunii Sovietice.
Anul 2003. Maica Tereza este beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea. Sfânta Tereza de Calcutta, născută Anjezë Gonxhe Bojaxhiu și cunoscută ca Maica Tereza (1910-1997), călugăriță catolică de origine albaneză care a fondat ordinul Misionarii Carității în Kolkata (Calcutta), India în 1950, timp de peste 45 de ani a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări. A întemeiat ordinul „Misionarele Carității”. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979 şi titlul de Doctor honoris causa al Universităţii din Serampore. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003. La 4 septembrie 2016 a avut loc canonizarea Fericitei Maici Tereza de Calcutta, la Vatican, în Piața Sfântul Petru.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com