Istoricul zilei – 2 februarie: evenimente și personalități

2 01 2023 IST 1

La 2 februarie 1600 Mihai Viteazul s-a adresat, din Alba Iulia, Papei Clement al VII-lea, cerându-i ajutor împotriva otomanilor. Figura lui Mihai Viteazul a ajuns în panteonul național românesc după ce a fost recuperată de istoriografia românească a secolului al XIX-lea,  un rol important jucându-l opul „Românii supt Mihai-Voievod Viteazul” al lui Nicolae Bălcescu. Astfel voievodul a ajuns un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea.

La 2 februarie 1812 s-a născut scriitorul ucrainean, Evhen Grebinka. Clasicul literaturii ucrainene, Ivan Franko, l-a numit pe Evhen Grebinka „talentat scriitor ruso-ucrainean”.  Evhen Grebinka (1812-1848) este autorul unor poezii romantice şi basme. Unele poezii de Evnhen Grebinka au fost puse pe note şi au devenit cântece populare. Grebinka a fost cunoscut cu Taras Şevcenko, pe care l-a susţinut material şi a participat nemijlocit la răscumpărarea lui din şerbie şi a contribuit la editarea „Cobzarului” şevcenkian  în 1840.

2 02 2023 IST 2

La 2 februarie 1871 orașul Roma devine capitala Italiei. Situat pe malul fluviului Tibru, orașul are o istorie îndelungată fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice  și a Italiei moderne. Roma are o populație de 2.000.000 persoane. Aria metropolitană are o populație de circa 4 milioane de locuitori. Este capitala regiunii Lazio și a Provinciei Roma.  Roma este un important centru turistic. Printre monumentele cele mai faimoase se numără Colosseumul și Columna lui Traian.  O enclavă a Romei este și statul Vatican,  un teritoriu suveran al Sfântului Scaun situat într-un cartier roman. Este cel mai mic stat din lume, și capitala singurei religii care are reprezentanță în ONU (ca un stat observator non-membru).

Roma, Caput mundi („Capitala lumii”), la Città Eterna („Orașul etern”), Limen Apostolorum („Pragul apostolilor”), la città dei sette colli („Orașul celor șapte coline”) sau, pur și simplu, l’Urbe („Orașul”), este profund modernă și cosmopolită. Ca unul dintre puținele orașe mari ale Europei care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial relativ puțin afectat, centrul Romei rămâne renascentist și baroc în esența sa. Centrul Istoric al Romei este pe Lista patrimoniului mondial UNESCO.

2 02 2023 IST 3

La 2 februarie 1948 a decedat Smaranda Brăescu, aviatoare şi paraşutistă română cu renume mondial. Supranumită „Regina înălțimilor”, Smaranda Brăescu (1897-1948) mai are în palmaresul aeronautic: recordul mondial absolut de altitudine, la saltul cu parașuta, realizat în 1932 în SUA, o serie de raiduri aeriene europene, participarea la numeroase mitinguri aeronautice interne și internaționale și nu în ultimul rând participarea ca voluntar în cel de-al Doilea Război Mondial, atât pe frontul de est, cât și pe frontul de vest. În timpul războiului a  activat ca voluntar în „Escadrila Albă” de aviație sanitară, pe frontul de est, iar pe frontul de vest în Escadrila nr. 13 de recunoaștere, observație și legătură și apoi în Escadrila nr. 113 până la sfârșitul războiului. Pentru activitatea pe front este decorată cu Crucea „Regina Maria”, clasa a III-a. După război, indignată de ceea ce se petrecea în România, protestează împotriva falsificării alegerilor din noiembrie 1946, semnând, alături de alte personalități, un memoriu care a fost trimis Comisiei Aliate de Control. Din păcate, acest document ajunge în posesia delegației sovietice,  Smaranda și ceilalți semnatari fiind supuși represiunilor comuniste. Smaranda a fost condamnată, în lipsă, la 2 ani de închisoare și este nevoită să se ascundă, să-și schimbe numele, să pribegească, pentru a nu fi trimisă la închisoare. S-a ascuns un timp în via fratelui său geamăn, în casa preotului greco-catolic Anton Pet din Răchiteni, județul Iași, și la Butea. Fiind grav bolnavă a fost operată, sub numele de Maria Matei, iar la sfârșitul anului 1947 se afla la ferma Congregației Maicii Domnului din Cluj, purtând numele de Maria Popescu. A murit în Clinica Universitară  la 2 februarie 1948, fiind înmormântată sub  un nume fals  la Cimitirul din Cluj.

2 02 2023 IST 4

În ziua de 2 februarie 2015 a decedat în rezultatul unui accident rutier Andrii Kuzmenko, vestitul interpret ucrainean, lider al Grupului „Skreabin”. Andrii Kuzmenko (1968-2015) a activat şi ca prezentator al unor programe la televiziunea ucraineană, este autorul cărţii autobiografice „Eu, Victoria şi Berlinul”, care până în prezent a cunoscut mai multe ediţii. A evoluat foarte des pe linia frontului din Donbas.

2 02 2023 IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий