Istoricul zilei: 2 octombrie

2 10 2021 IST 4

Anul 1442.Iancu de Hunedoara obține o mare victorie împotriva otomanilor, în bătălia de pe râul Ialomița.

Anul 1569.  Domnitorul Bogdan Lăpuşneanu depune omagiu regelui polon Sigismund al II-lea August. Era născut în anul 1553 şi a urmat la tronul Moldovei  după uciderea tatălui său, Alexandru Lăpuşneanu, la vârsta de  15 ani. Tutore i-a fost mama sa Ruxandra. Bogdan a fost partizan politic al polonezilor, cu care încheie tratate de supunere și se înrudește. Purtarea lui i-a nemulțumit  pe boierii țării, în frunte cu Ieremia Golia Cernăuțeanul. Aceștia se temeau mai ales de introducerea catolicismului în Moldova. În momentul prinderii și închiderii lui  de către un nobil polonez cu care se certase, boierii se plâng la Poartă, iar aceasta îl numește domn  în mai 1572 pe Ioan Voda cel Viteaz. Încercând zadarnic să mai revină pe  tron cu ajutorul polonezilor, alungat și rătăcind pe la toate curțile europene, a murit în iulie 1574  la Moscova.

Anul 1709.  A murit hatmanul ucrainean Ivan Mazepa. Ivan Mazepa (1639-1709) a fost  hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada din 1687 şi până la moartea sa. A încercat o alianţă cu regele suedez Charles al XII-lea împotriva Imperiului rus, dar a fost zdrobit la Poltava împreună cu armata suedeză. S-a refugiat în Valahia, apoi la Tighina, în Moldova unde a şi murit în 1709.

2 10 2021 IST 5

Anul 1875. A decedat  Petrache Poenaru, inventator, strălucit pedagog, ctitor al şcolii româneşti, luptător pentru dreptate socială şi naţională. Petrache Poenaru (1799-1875) a făcut studii la Craiova, Bucureşti, Viena, Paris şi participă la revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu în timpul căreia editează „Foaia de propagandă” a armatei lui Tudor Vladimirescu, apărută la iniţiativa sa, care a însemnat nu numai primul ziar românesc de propagandă  din istoria presei scrise din România, dar şi o publicaţie de prezentare corectă a idealurilor revoluţionare ale lui Tudor. Petrache Poenaru a fost profesor de fizică şi matematică la Colegiul Sf. Sava din Bucureşti, unde a funcţionat apoi şi ca director. Între anii 1833 şi 1847 este inspector şi director general al şcolilor din Ţara Românească. Este cel care a inventat „tocul rezervor” (stilograful), brevetat de guvernul francez la 25 mai 1827.  Poenaru a contribuit în 1831 la înfiinţarea Societăţii Filarmonice, în 1845 intră în Asociaţia Literară, în 1861 devine membru de onoare al vestitei Societăţi „Astra”, este preşedintele Societăţii pentru învăţătura poporului, în 1870 devine membru al Societăţii Academice Române. A fost primul care a strâns date ştiinţifice despre Tezaurul de la Pietroasa, a publicat primul dicţionar francez-român împreuna cu Aaron Florian şi G. Hiel.

2 10 2021 IST 6

Anul 1897. S-a născut actorul  român Miluţă Gheorghiu, cunoscut mai ales prin rolurile în travesti din comediile lui Vasile Alecsandri. A decedat la  10 decembrie  1971.

Anul 1935.  În localitatea Mana de lângă Orhei s-a născut Paul Goma, prozator, memorialist, dizident anticomunist român, refugiat politic la Paris  din 1977.

Anul 1939. S-a născut în localitatea Limanu din judeţul Constanţa  popularul cântăreţ  de muzică uşoară Dan Spătaru. Dan Spătaru a fost unul dintre cei mai iubiţi artişti ai României, cântăreţ, compozitor şi actor; mii de spectatori i-au aplaudat vocea inconfundabilă şi şlagărele pe care a reuşit să le facă nemuritoare: „Te-aşteaptă un om”, „Tărăncuţă, ţărăncuţă”, „Nu m-am gândit la despărţire”, „Trecea fanfara militară”, „Drumurile noastre”. În Cuba a bătut recordul la aplauze: 16 minute şi 19 secunde. A decedat in ziua de  8 septembrie 2004.

2 10 2021 IST 7

Anul 1941. În cadrul celui de-al Doilea Război Mondial Wehrmachtul a început Operaţiunea „Taifun”, o ofensivă totală împotriva Moscovei, cunoscută în istorie ca Bătălia de la Moscova.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий