Istoricul zilei: 21 martie — Poezia și valorile spirituale comune (La 21 martie este marcată Ziua Mondială a Poeziei)

21 03 2020 LC site ZIUA POEZIEI

Declarată de UNESCO, Ziua Mondială a Poeziei a început să fie marcată din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Unul dintre scopurile sărbătorii constă în susținerea creației poetice, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

Poezia ne reafirmă umanitatea, dezvăluind pentru toţi oamenii aceleaşi întrebări şi sentimente. Poezia este suportul tradiţiei orale şi, de-a lungul secolelor, poate transmite valorile interioare ale diverselor culturi.  În fiecare cultură şi pe fiecare continent, poezia a vorbit şi vorbeşte despre umanitatea noastră comună şi despre valorile spirituale comune, transformând cele mai simple poeme într-un catalizator puternic pentru dialog şi pace.

Primele versuri, după cum afirmă istoricii, au fost scrise încă în secolul al 23-lea înaintea erei noastre. Ele au fost create de principesa En-hedu-ana, fapt confirmat de artefacte. Ea este considerată prima poetă în istoria omenirii. En-hedu-ana a fost fiica fondatorului regatului Akkadian, împăratului Sargon, și vestită prin imnurile sale sumeriene.  Primele dicționare de rime au apărut în Evul Mediu, iar textul Coranului este scris în versuri rimate. După cum s-a exprimat cândva renumitul pictor Salvador Dali, primul care a comparat obrajii rumeni ai fetei cu un trandafir, a fost poet.

În celebrarea Zilei Mondiale a Poeziei, UNESCO recunoaşte capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane. Unul dintre obiectivele principale ale sărbătoriri acesteia este de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimarea poetică şi de a oferi un spaţiu de exprimare a limbilor pe cale de dispariţie.

Celebrarea Zilei Mondiale a Poeziei este, astfel, menită să încurajeze o revenire la tradiţia orală a recitalurilor de poezie, pentru a promova predarea poeziei între generaţii.

La Cernăuți, oraș de cândva al cărții și trandafirilor,  marcarea Zilei Mondiale a Poeziei a devenit tradițională. Însă, regimul de carantină din primăvara curentă a suspendat asemenea întâlniri de suflet cu poeții și cuvântul artistic. Important este ca poezia să dăinuie în inimile oamenilor  ca ceva frumos și optimist, senin și pașnic. Iar editurile să continue o altă tradiție încetățenită la Cernăuți – scoaterea de sub tipar a cărților bilingve – în română și ucraineană. Este o tradiție mai veche, inspirată de spiritul european și de conviețuirea în armonie a diferitor culturi, afirmate în Țara Fagilor.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

21 03 2020 LC site ZIUA POEZIEI 2 21 03 2020 LC site ZIUA POEZIEI 3 21 03 2020 LC site ZIUA POEZIEI 4 

 

 

Добавить комментарий