Istoricul zilei: 22 ianuarie — Barbu Catargiu – Primul ministru al Principatelor Unite

Barbu_1

La 22 ianuarie 1862 se formează primul guvern al Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, în frunte cu conservatorul Barbu Catargiu.

Primul guvern a apărut după recunoașterea unirii depline a Principatelor Moldovei şi Valahiei, stat care avea in componenta regiunile istorice Oltenia, Muntenia, și Moldova.  La început a cuprins și sudul Basarabiei (județele  Cahul, Bolgrad și Ismail), dar după 1877 a pierdut acest teritoriu, primind în schimb Dobrogea de Nord.

Barbu Catargiu, om politic, personalitate de seamă a grupării politice conservatoare, s-a născut la 26 octombrie 1807, într-o familie boierească. A fost descendent direct al domnului Constantin Brâncoveanu. Între anii 1825 și 1834 a trăit în străinătate, cu precădere în Franța. A urmat studii de litere, drept, istorie, filosofie și economie politică la Paris.

În perioada luptelor unioniste Barbu Catargiu stă în umbră, astfel că în 1857 nu ia parte la lucrările Adunărilor ad-hoc. La 22 ianuarie 1862, după recunoașterea deplină a Unirii Principatelor Române de către Marile Puteri, domnitorul Alexandru Ioan Cuza desemnează pe Catargiu cu formarea primului guvern unitar al țării.

În calitate de prim-ministru el înaintează spre dezbaterea Adunării legislative un proiect de lege agrară, un proiect conservator, care nu prevedea împroprietărirea pe loturile pe care țăranii le lucrau ci prevedea constituirea unui pământ comunal care cuprindea câte 3 pogoane de fiecare familie țărănească. Împotriva lui s-a ridicat întreaga opoziție liberală și progresistă. Proiectul era susținut de majoritatea Adunării, care era alcătuită din mari proprietari.

La  8 iunie 1862, Barbu Catargiu a fost  asasinat sub clopotniţa de pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti. Această „crimă politică perfectă”, a stârnit un scandal imens în epocă, prin implicaţiile care au fost speculate de-a lungul timpului şi a cărui enigmă nu a fost elucidată nici până în zilele noastre.

(V.C.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий