La 24 februarie 1582 Papa Grigore al XIII-lea introduce o reformă a calendarului, care, în noua structurare, comportă o eroare de o zi la 3000 de ani. Papa Grigore al XIII-lea, cunoscut și ca papa Gregor al XIII-lea (1502-1585), a fost suveran pontif din 1572 până în 1585. Actualul calendar –calendarul gregorian – îi poartă numele. Ignaţiu de Loyola a întemeiat în anul 1551 primul colegiu al iezuiţilor, numit Collegio Romano. Papa Grigore al XIII-lea a susținut această instituție de învățământ, care a primit în anul 1584 prin purtarea sa de grijă un nou sediu. Universitatea respectivă poartă în amintirea acestui fapt numele de Universitatea Pontificală Gregoriană.
În ziua de 24 februarie a anului 1852 scriitorul rus Nicolai Gogol, originar din Ucraina, a ars manuscrisul volumului doi al poemului „Suflete moarte”.
La 24 februarie 1929 s-a născut actriţa română de teatru şi film Marga Barbu. Marga Barbu s-a mutat împreună cu familia în București după împlinirea vârstei de 14 ani. Prima ei mare dragoste a fost dansul și ar fi făcut orice ca să-și urmeze mama, balerină la Viena. A fost angajata Operei Române, dar la vizita medicală s-a descoperit că are o afecțiune cardiacă, fapt care a făcut-o să renunțe la ideea unei cariere de dans. Urmând diferite cursuri de actorie, dans și filozofie, alege în final actoria. A absolvit Institutul de teatru din Bucureşti în 1950. A debutat în cinematografie în 1953 ( „Nepoţii gornistului”), fiind cunoscută, în special, pentru rolurile Anița din seria „Haiducilor” și Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”, dar și pentru rolul de compoziție din „Domnișoara Aurica”, pentru care a fost distinsă cu Premiul ACIN. Ultimul film în care a apărut a fost „Lacrima cerului” (1989). Marga Barbu a reprezentat cinematografia românească la numeroase festivaluri și evenimente internaționale. În afara carierei impresionante pe care a avut-o în cinematografie, Marga Barbu a fost și o mare actriță de teatru. Din 1952 și până la pensionarea sa în 1993, Marga Barbu a fost actriță la Teatrul Nottara (fostul Teatru al Armatei), unde iubitorii teatrului au putut s-o admire în roluri memorabile. Rolul său preferat din teatru a fost cel al Cleopatrei din piesa „Antoniu și Cleopatra” de William Shakespeare. A decedat în 2009.
La 24 februarie anul 1997 s-a stins din viaţă violonistul român de reputaţie mondială Ion Voicu. Celebrul violonist român Ion Voicu (1923- 1997) a fost elev al marelui George Enescu. Ion Voicu a fost directorul Filarmonicii „George Enescu” din București timp de zece ani, în perioada 1972-1982. A contribuit la crearea Orchestrei de Cameră, în 1969, cunoscută în întreaga Europă și prezentă la cele mai importante festivaluri muzicale internaționale.
La 24 februarie 2022, la câteva zile după ce a recunoscut Doneţk şi Lugansk ca state independente, președintele rus, Vladimir Putin, ordonă o invazie la scară largă a Ucrainei. Invazia a început în dimineața zilei de 24 februarie, când președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat o „operațiune militară specială” care urmărește „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei. În discursul său, Putin a îmbrățișat viziuni iredentiste, a contestat dreptul Ucrainei la statalitate și a afirmat în mod fals că Ucraina era guvernată de neonaziști care persecutau minoritatea etnică rusă. Câteva minute mai târziu, au fost lansate lovituri rusești și o invazie terestră de amploare pe un front nordic din Belarus spre Kiev, un front nord-estic spre Harkiv, un front sudic din Crimeea și un front sud-estic din Lugansk şi Doneţk. Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, a decretat legea marțială și o mobilizare generală. Trupele rusești s-au retras de pe frontul de nord până în aprilie. Pe fronturile din sud și sud-est, Rusia a capturat Hersonul în martie și apoi Mariupolul în mai, după un asediu. La 18 aprilie, Rusia a lansat o nouă bătălie din Donbas. Forțele rusești au continuat să bombardeze atât obiective militare, cât și civile aflate departe de linia frontului, inclusiv sisteme electrice și de apă. La sfârșitul anului 2022, Ucraina a lansat contraofensive în sud și în est. La scurt timp după aceea, Rusia a anunțat anexarea ilegală a patru regiuni parțial ocupate. În noiembrie, Ucraina a recucerit Hersonul. Invazia a fost condamnată de numeroase grupuri și națiuni. Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care a condamnat invazia și a cerut retragerea completă a forțelor rusești.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com