Istoricul zilei: 25 ianuarie

25 01 2021 LC IST 5

Anul 1475. Domnul Moldovei, Ştefan cel Mare (anii domniei 1457-1504),  a trimis o scrisoare circulară principilor din Europa, anunțându-le victoria pe care a repurtat-o asupra turcilor în Bătălia de la Vaslui – Podul Înalt, la 10 ianuarie 1475.   Bătălia de la Vaslui s-a dat între armatele aliate creștine moldo-maghiaro-polone sub comanda lui Ștefan cel Mare și oastea otomano-munteană sub conducerea lui Suleiman Pașa. În pofida diferenței mari de forțe, turcii au suferit o înfrângere zdrobitoare, pierzând (după spusele unor cronicari) o mare parte a armatei. A fost considerată cea mai mare înfrângere a islamului în fața unei armate creștine, Ștefan cel Mare fiind numit eroul creștinătății.

25 01 2021 LC IST 1

Anul 1595. Voievodul Ţării Româneşti, Mihai Viteazul, trece Dunărea, atacă localitatea Rusciuc şi capturează artileria otomană. În timpul bătăliei paşii Hasan şi Mustafa sunt ucişi, iar artileria otomană este capturată.

Anul 1673. Învăţatul moldovean, Nicolae Milescu-Spătarul a alcătuit, în limba slavonă, „Cartea profeţilor”, operă dedicată scopurilor politice.

Nicolae Milescu sau Neculai Milescu-Spătarul (n. 1636, Vaslui – d. 1708, Moscova) a fost cărturar, traducător, călător, geograf și diplomat moldovean, activ atât în Moldova, cât și în Țaratul Rusiei.

Anul 1942. S-a stins din viaţă Agatanghel Krymski (1871-1942), unul dintre cei mai mari lingvişti din lume.  Agatanghel Krymski a fost unul dintre organizatorii Academiei de Ştiinţe a Ucrainei, directorul Institutului limbii ştiinţifice ucrainene. El cunoştea circa 60 de limbi ale popoarelor din Est, Asia Mijlocie, Caucaz, Europa Occidentală.

Anul 1944. În localitatea Perşinari, judeţul Dâmboviţa, s-a născut Ion Dolănescu, cântăreţ român de muzică populară. Ion Dolănescu a înregistrat, de-a lungul carierei sale, nu mai puțin de 50 de albume. A fost un interpret cu o discografie semnificativă, cu numeroase înregistrări la radio şi televiziune și cu o bogată activitate concertistică. Multe melodii le-a interpretat în duet cu Ionuț Dolănescu și cu Maria Ciobanu.

La începutul anului 2006  Ion Dolănescu s-a declarat dezamăgit de cele lumești și a spus că va renunța la aproape toate lucrurile efemere pentru a-și închina viața lui Dumnezeu. A încetat din viață la 19 martie 2009, în urma unei afecțiuni cardiace. Este înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti.  Pentru activitatea sa, Ion Dolănescu a fost numit, post mortem, cetățean de onoare al comunei sale natale, Perșinari, iar Căminul Cultural din localitate îi poartă numele.

25 01 2021 LC IST 2

Anul 1951. S-a născut Leonid Teleatnikov, pompier ucrainean, general-maior al serviciului de interne, Erou al Uniunii Sovietice. A fost comandantul unităţii de pompieri, care prima a sosit la locul avariei de la Centrala Nucleară Cernobyl în ziua de 26 aprilie 1986. În rezultatul dozei de radiaţie primite, s-a îmbolnăvit şi a decedat în anul 2004.

Anul 2004.  Roverul Opportunity a amartizat  pe suprafața planetei Marte, într-un mic crater pe platoul Meridiani Planum. Vehiculul spațial Opportunity este al doilea dintre cele două vehicule spațiale de tip „rover” ale misiunii Mars Exploration Rover a organizației NASA.  Opportunity a rămas activ, depășind planul de operare cu 14 ani, 272 zile.

25 01 2025 LC IST 3

La 25 ianuarie Biserica Ortodoxă o comemorează pe stil vechi pe Marea Mucenică Tatiana. Ea este ocrotitoarea studenţilor. Această zi în popor este numită „Ziua Tatianei”.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberi.com

Добавить комментарий