Istoricul zilei – 26 iunie: evenimente și personalități

26 06 IST 1

La 26 iunie 1599  este încheiat un nou tratat între Ţara Românească şi Transilvania prin care Mihai Viteazul a acceptat suzeranitatea lui Andrei Bathory, iar acesta a recunoscut domnia ereditara în familia lui Mihai Viteazul.

La 26 iunie 1848 Guvernul revoluționar de la București a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor. Începând cu anul 1998, în România este marcată Ziua Drapelului National.

26 06 IST 2

La 26 iunie 1936 s-a stins din viaţă la Bucov Constantin G. Stere, om politic, jurist, savant şi scriitor român, originar din Basarabia. Constantin G. Stere sau Constantin Sterea (1865-1936)  în tinerețe, pentru participarea la mișcarea revoluționară narodnicistă, a fost condamnat de autoritățile țariste la închisoare și surghiun în Siberia (1886-1892). A fondat împreună cu Garabet Ibrăileanu şi Paul Bujor în 1906, revista „Viaţa românească”.

26 06 IST 3

La 26 iunie 1940 V. M. Molotov, comisarul sovietic pentru afacerile externe, înmânează ministrului României la Moscova, Gh. Davidescu, prima notă ultimativă a guvernului sovietic, prin care se cere cedarea imediată a Basarabiei şi a Bucovinei de Nord. Ultimatumul va fi prelungit până în zorii zilei de 27 iunie. În această notă se abordează problema frontierei dintre România și URSS, pe baza unei hărți care a fost transmisă ulterior.

26 06 IST 4 (2)

La 26 iunie 2013, la Chișinău a decedat slăvitul om de litere, Dumitru Matcovschi, simbol al renașterii naționale din Basarabia. Dumitru Matcovschi s-a născut la 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Rașcov, pe atunci în județul Soroca (în prezent raionul Șoldănești), în familie de țărani. În anul 1956 devine student la Facultatea de Istorie și Filologie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău.  După obținerea studiilor superioare, în 1963  și-a început activitatea în calitate de redactor la ziarul „Moldova socialistă”. Tot atunci debutează editorial cu placheta de versuri „Macii în rouă”. În perioada 1966-1970 Dumitru Matcovschi a activat ca redactor-șef adjunct la săptămânalul „Cultura”. A fost forțat să părăsească postul din motive ideologice. În anul 1969 Dumitru Matcovschi scoate de sub tipar volumul de versuri  „Descântece de alb și negru”. Imediat după apariție cartea este interzisă de cenzura sovietică, fiind considerată subversivă. Ea, în varianta inițială, așa și n-a mai  văzut lumina tiparului. O perioadă scurtă de timp, în 1987-1988, Dumitru Matcovschi conduce revista „Nistru”, redenumită „Basarabia”. În calitate de redactor-șef al principalei reviste a scriitorilor basarabeni, Dumitru Matcovschi publică articolul „Veșmântul ființei noastre”, semnat de Valentin Mândâcanu, contribuind prin aceasta la renașterea națională din Moldova.

Dumitru Matcovschi este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și piese de teatru.  Unele din creațiile sale au fost traduse în limbile rusă și lituaniană.  Piesa scriitorului „Troița” a fost ecranizată.  Multe din versurile lui Dumitru Matcovschi au fost puse pe note de către compozitori vestiți ca Ion Aldea-Teodorovici, Petre Teodorovici, Mircea Oțel, Anatol Chiriac, Ion Enache, Eugen Doga.  Cântecul „Bucurați-vă, prieteni” pe versurile lui Dumitru Matcovschi a devenit șlagăr și unul dintre cele mai populare din repertoriul muzicii ușoare din Moldova. Poetul Dumitru Matcovschi a manifestat un interes aparte pentru creația populară orală. Această inspirație puternică persistă în poeziile „Inimă de mamă”, „Cu numele tău”.  Iar problemele timpului au fost abordate elocvent în piesa „Abecedarul”.

În mai 1989 poetul a nimerit într-un grav accident rutier, în urma căruia a fost supus unei serii de operații la creier și a rămas în comă aproape jumătate de an. Incidentul, care se presupune că a fost organizat în perioada când Dumitru Matcovschi, împreună cu alți frați de condei din Moldova, în rezultatul primelor alegeri democratice, a fost ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a generat interes național, iar chirurgul care a condus operația declara atunci că supraviețuirea maestrului este o minune. În iunie 2013, poetul a fost supus unei intervenții chirurgicale repetate. A murit la 26 iunie  în jurul orei 23.00.  Corpul neînsuflețit al poetului academician a fost înmormântat cu onoruri militare în satul său de baștină la 29 iunie. Tot la baștina poetului a fost inaugurat Festivalul Internațional de poezie și cântec „Dumitru Matcovschi”, cu participanți din Moldova, România și Ucraina.

Dumitru Matcovschi, după cum afirmă poetul Ion Hadârcă,  „a fost un pilon al spiritualității, un deschizător de drumuri și un simbol al libertății pe vremuri grele și întunecate. Ne mândrim că am avut persoane care s-au putut opune regimului. Dumitru a fost un om curajos și un adevărat bărbat al neamului”.

26 06 IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий