Istoricul zilei: 29 noiembrie

29 11 2021 IST 7

Anul 1474.  Domnul Moldovei, Ştefan cel Mare, îi scrie Papei Sixt al IV-lea, făcând un apel la unitatea luptei creştinilor împotriva turcilor.  „Preasfinte întru Hristos părinte și Doamne, Preamilostive Doamne al nostru. Facem cunoscut Sanctității Voastre, cum că Prealuminatul Principe Assan-Beg și-a trimis la noi soli, cerându-ne ca dimpreună cu ceilalți Principi ai Creștinătății să ne pregătim bărbătește de război împotriva Otomanului și a înfiorătoarei lui puteri. Pentru aceea, o încredințăm pe Sanctitatea Voastră că noi suntem dintotdeauna pregătiți cu toată simțirea, țintind a ne lupta din răsputeri până la izbândă pentru Creștinătate. Pe deasupra aflați că ambasadorul Prealuminatei Stăpâniri a Veneției, anume alesul Paul Ogniben, întorcându-se de la numitul Domn Assan-Beg, s-a abătut pe la noi, cu care noi am sfătuit îndelung tot despre treburile Creștinătății și i-am deslușit vrerea inimii noastre, iar el ne-a făgăduit a se înfățișa în numele nostru dinaintea Sanctității Voastre. Pentru aceea, binevoiți a-i arăta acestui ambasador deplină crezare, ca și cum am vorbi noi înșine cu Sanctitatea Voastră, față în față. Cum prea bine știm, totul stă în vrerea Sanctității Voastre. O îndemnăm dară, pe Sanctitatea Voastră ca dimpreună cu ceilalți Preaputernici Regi și Principi să lucreze astfel încât să nu fie călcată în picioare Creștinătatea de păgânii cei multperfizi, ca și noi, nu de unii singuri, ci, dimpotrivă, cu ajutorul acestor Principi să fim în stare a-i învinge. Din cetatea noastră Vaslui, în ziua de 29 noiembrie 1474”.

29 11 2021 IST 4

Anul 1778. S-a născut scriitorul Grigorii Kvitka-Osnovianenko, fondatorul prozei artistice în literatura ucraineană nouă. Cea mai mare realizare a lui Grigorii Kvitka-Osnovianenko (1778-1843) este considerată comedia „Oaspetele din capitală”, care prin subiectul şi caracteristica personajelor a precedat apariţia „Revizorului” de Nicolae Gogol, precum şi comedia socială „Peţirea la Goncearivţi”,  pusă în scenă şi astăzi de teatrele din Ucraina. Ea figurează şi în repertoriul Teatrului muzical-dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi. Creaţiile lui Grigorii Kvitka-Osnovianenko au reprezentat Ucraina în Rusia ţaristă şi în Europa.

29 11 2021 IST 5

Anul 1947.  Adunarea Generală a ONU a hotărât împărţirea Palestinei în două state, israelian şi arab. Oraşul Ierusalim a fost proclamat oraş liber, sub administraţia ONU.

29 11 2021 IST 6

Anul 1992.  A avut loc prima vizită a unei comisii a Parlamentului României la Chişinău. Parlamentarii celor două ţări au discutat despre accelerarea integrării economice, despre sincronizarea legislaţiei şi crearea unui spaţiu cultural comun pentru cele două ţări.

S-a convenit să se constituie o comisie interparlamentară Bucureşti-Chişinău, cu un număr egal de parlamentari din România şi Moldova şi care să activeze alternativ în cele două ţări.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий