Anul 1776. A fost adoptat documentul numit Declarație de independență a Statelor Unite ale Americii prin ratificarea sa de către Congresul Continental, prima entitate conducătoare a noului stat creat. Declaraţia de independenţă a Statelor Unite ale Americii este un document prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit al Marii Britanii explicând totodată clar motivul pentru care au făcut-o. Cinci zeci şi şase de delegaţi ai celor 13 colonii britanice din America de Nord, semnează Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii. Documentul a fost ratificat de către cel de al doilea Congres Continental, prima entitate conducătoare a noului stat creat. Textul Declaraţiei a fost scris de Thomas Jefferson şi a fost votat de toate delegaţiile, cu excepţia celei din New York, care a fost de acord să o semneze câteva zile mai târziu. Războiul de Independenţă începuse în 1775, iar conflictul s-a încheiat cu semnarea Tratatului de la Versailles, în ziua de 3 septembrie 1783.
Anul 1864. A fost înfiinţată prin Decretul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi reclamându-se ca succesoare a structurilor de învăţământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din Bucureşti. Acest important lăcaş de cultura românească a fost întemeiat ca şcoală superioară, la patru ani după întemeierea Universităţii Iaşi, prima universitate a României moderne. În 1864 Universitatea din Bucureşti includea facultăţile de Drept, Ştiinţe, Filozofie (Litere). Primul rector al acesteia, ales la 15 septembrie 1864, a fost juristul Gheorghe Costa-Foru. Primul doctorat în cadrul Universităţii Bucureşti a fost acordat în 1873 de către Facultatea de Farmacie. Universitatea a cunoscut „epoca de aur” între cele două războaie mondiale. Atunci s-a dezvoltat datorită înaltei pregătiri a profesorilor şi numărului de studenţi (15 700), fiind una dintre cele mai mari universităţi, alături de Universitatea „Columbia” din New York, Universitatea din Paris, Universitatea din Londra şi Universitatea New York. În anul 1945 această perioadă remarcabilă a luat sfârşit, deoarece unii dintre cei mai buni profesori au fost destituiţi iar alţii au fost închişi pentru că s-au opus, într-un fel sau altul, regimului comunist. După 1990, s-au făcut progrese semnificative în domeniul predării iar numărul studenţilor creşte.
Anul 1999. Doi căutătorii de comori au dezgropat ilegal din muntele Mittelberg, Germania, Discul ceresc de la Nebra. Poliţia l-a adus în siguranţă în anul 2002. Discul a fost găsit lângă orășelul Nebra din landul Saxonia-Anhalt, Germania, și a fost datat ca provenind aproximativ din anul 1600 î.e.n. si este cea mai veche reprezentare a cerului nocturn, descoperită pană acum. Discul ceresc de la Nebra din bronz are un diametru de circa 32 centimetri, o patină verde-albastră și incrustații de aur. Acestea reprezintă Soarele (sau Luna plină), un sfert (o seceră) de Lună în creștere sau poate o barcă, precum și 32 de stele în formă de cercuri mici, inclusiv o grupare de stele care ar putea reprezenta Pleiadele. Marginea discului este decorată cu două segmente de cerc (dintre care unul s-a pierdut), adăugate mai târziu, care sunt plasate unul față de celălalt în unghiul dintre solstiții. Ultima adăugare este un alt segment de cerc, mai îngust, a cărui interpretare nu este sigură. Se pare că discul aparține de cultura Unétice din Epoca de Bronz. Ca stil artistic nu se aseamănă însă cu nici un obiect cunoscut din acea perioadă.
La 4 iunie (prima duminică a lunii iulie) în Ucraina sunt marcate Ziua Forţelor Maritime ale Forţelor Armate ale Ucrainei, Ziua flotei maritime şi fluviale şi Ziua Poliţiei Naţionale.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com