La 9 februarie 1881, la Sankt-Petersburg, a decedat unul dintre cei mai importanți scriitori ruși, Feodor Dostoievski, operele lui având un efect profund și de durată asupra spiritualității din lume.
Operele lui Feodor Mihailovici Dostoievski (1821 –1881) demonstrează un talent extraordinar pentru pătrunderea psihologiei umane și analiza politicii sociale și spirituale a societății din Rusia epocii sale. Multe dintre operele lui Dostoievski au fost profetice și el a fost un precursor al unor idei moderne. Se spune despre el că este părintele existențialismului, în special în „Note din subterană”, volum descris de Walter Kaufmann drept „cea mai bună uvertură pentru existențialism scrisă vreodată”.
Feodor Dostoievski este unul dintre cei mai importanți autori din literatura universală, a cărui operă este o strălucită replică literară și filosofică la criza socială și spirituală a vremii sale, zugrăvind ciocniri polifonice între personaje originale și paradoxale, aflate într-o permanentă și pasionantă căutare a armoniei sociale și umane, marcate de un profund psihologism și tragism.
Influența lui Dostoievski a fost uriașă, practic nu există romancier important din secolul al XX-lea, de la Herman Hesse la Marcel Proust, William Faulkner, Albert Camus, Franz Kafka, Henry Miller, Yukio Mishima, Gabriel García Márquez,Vladimir Nabokov, Henry James, Joseph Conrad și chiar D.H. Lawrence, asupra cărora Dostoievski să nu-și exercitat influența. Romanele scriitorilor români Mircea Eliade („Huliganii”) și Nicolae Breban („Animale bolnave”) poartă și ele urma acestei influențe. Romancierul american Ernest Hemingway l-a citat pe Dostoevski drept sursă de influență majoră în autobiografia sa.
Cărțile lui Feodor Dostoievski sunt traduse și comentate în întreaga lume, după ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru și filme celebre. Vestitul traducător din Cernăuți, Mircea Lutic, a tradus în limba română „Frații Karamazov” (pentru care a fost menționat cu un premiu la Chișinău) și „Oameni sărmani”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com