ISW:  Kremlinul încearcă să cucerească Ucraina pentru a-i folosi potențialul în războiul cu NATO

25 5 Ф 1

Federația Rusă se pregătește pentru un posibil război cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și încearcă să cucerească Ucraina pentru a-i folosi potențialul de resurse, comunică

RBK-Ucraina cu referire la un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Raportul notează că Kremlinul va considera orice altceva decât capitularea Ucrainei drept o amenințare existențială la adresa capacității Rusiei de a purta un război cu Alianța. De asemenea, liderii militari ruși care planifică un război împotriva NATO vor trebui să presupună că Ucraina poate intra într-un astfel de război în numele Alianței, indiferent de statutul de membru al Ucrainei.

Analiștii ISW sunt de părere că un front cu NATO de-a lungul întregii frontiere vestice a Rusiei cu Europa ar reprezenta o provocare serioasă pentru armata rusă. În schimb, înfrângerea Ucrainei ar permite agresorului să-și desfășoare propriile forțe de-a lungul întregului flanc estic al Europei, de la Marea Neagră până în Finlanda. „O victorie în Ucraina nu numai că ar elimina amenințarea Ucrainei ca potențial adversar într-un eventual război cu NATO, dar ar oferi Rusiei și resursele și oamenii suplimentari de care are nevoie pentru o confruntare pe scară largă cu Alianța”, se arată în raportul ISW.

Se observă că, indiferent de modul în care victoria Rusiei va împărți Ucraina între anexarea rusă și un stat marionetă controlat de Kremlin, care va rezulta din schimbarea de regim dorită de Putin, Rusia va avea acces la milioane de oameni pe care îi poate forța să facă serviciul militar, precum și la majoritatea resurselor și potențialului industrial al Ucrainei. „Prin urmare, Putin și Kremlinul văd probabil victoria în Ucraina ca pe o condiție prealabilă pentru a purta un război cu NATO. Și orice încetare a focului sau orice înțelegere negociată, care nu implică capitularea completă a Ucrainei, ca o pauză temporară în eforturile lor de a distruge un stat ucrainean independent”, se menționează în raportul ISW.

În ultimele luni, discuțiile privind o posibilă invazie rusă și un război cu țările NATO s-au intensificat în Europa. Germania a estimat că Rusia se pregătește pentru un astfel de război de șase ani.

Președintele Volodymyr Zelenski a declarat că există un risc ridicat de război între Rusia și statele baltice și a subliniat că riscul de confruntare va crește dramatic dacă Ucraina nu opune rezistență.

Franța nu vede o amenințare reală de invadare a țărilor NATO de către Rusia. În același timp, ei sunt convinși că Europa ar trebui să se pregătească pentru un astfel de scenariu. Între timp, analiștii ISW consideră că Rusia încearcă să obțină o încetare a focului și să o folosească pentru a ataca în continuare Ucraina și a-i distruge statalitatea.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий