ISW:  Putin, în pofida eșecului, va continua să convingă Occidentul să abandoneze Ucraina și să permită distrugerea ei

23 5 Ф 1

Ucraina și Occidentul au învins încercarea Rusiei, care durează de luni de zile, de a convinge Occidentul să nu mai sprijine Ucraina decât să creeze condițiile pentru ca apărarea acesteia să fie distrusă. Cu toate acestea, este probabil ca Kremlinul să facă o nouă încercare, a comunicat RBK-Ucraina cu referire la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Începând din toamna anului 2023, forțele rusești au desfășurat operațiuni ofensive menite să convingă Occidentul să renunțe la angajamentele asumate față de Ucraina, iar lunga dezbatere din SUA privind ajutorul a convins probabil Kremlinul că eforturile sale au avut un succes parțial, au declarat analiștii militari. Consecințele întârzierii ajutorului militar au pregătit terenul pentru ca forțele rusești să obțină câștiguri mai mari pe câmpul de luptă decât cele pe care le puteau obține anterior. Comandanții ruși au ajuns probabil la concluzia că forțele rusești vor fi capabile să distrugă linia frontului ucrainean pe termen scurt și mediu. Cu toate acestea, forțele ucrainene au reușit să împiedice cu succes ca ocupanții să facă progrese operaționale semnificative și au limitat zonele în care aceștia au reușit să obțină câștiguri tactice semnificative.

Decizia SUA de a relua ajutorul și eforturile europene sporite de mobilizare a sprijinului pentru Ucraina au marcat eșecul încercărilor Rusiei de a convinge Occidentul să accepte victoria Moscovei, notează ISW.  Cursul operațiunilor din ultimele șapte luni l-a convins, probabil, pe dictatorul rus Vladimir Putin că continuarea operațiunilor ofensive va permite Rusiei să cucerească treptat Ucraina și să distrugă, bucată cu bucată, statul ucrainean. Potrivit analiștilor, Putin a ajuns probabil la concluzia că slăbirea sprijinului occidental pentru Ucraina va deveni în cele din urmă o teorie de victorie viabilă pentru el și va continua probabil eforturile sale de a convinge Occidentul să se predea și să permită Rusiei să distrugă statalitatea ucraineană.

De asemenea, Putin și armata rusă, presupune Institutul, au ajuns la concluzia că Ucraina nu va fi capabilă să recupereze teritoriul capturat și că înaintarea târzie a Rusiei, chiar și cu costuri mari, va duce în cele din urmă la succesul său general. Aceste evaluări rusești îl vor încuraja pe Putin să continue războiul în căutarea victoriei totale finale, cred experții ISW.

Reamintim, Președintele Volodymyr Zelenski consideră că partenerii occidentali se tem să piardă războiul în fața Federației Ruse. Potrivit acestuia, ei ar dori ca Ucraina să câștige pentru ca Rusia să nu piardă. „Pentru că va fi o pierdere imprevizibilă și o geopolitică imprevizibilă”, a spus Președintele.

ISW a concluzionat, de asemenea, că Rusia a fost forțată să lanseze o a doua ofensivă în Ucraina mai devreme decât plănuise din cauza reînnoirii ajutorului american acordat Ucrainei.

„Libertatea Cuvântului” –  www.lyberti.com  

Добавить комментарий