Josep Borrell: „Negocierile nu trebuie să aibă loc sub presiune”

European Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell talks during a statement before a Defence ministers meeting at the EU headquarters in Brussels, Belgium May 6, 2021. John Thys/Pool via REUTERS

Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă și politica securității, Josep Borrell, a declarat joi că nu trebuie purtate negocieri cu puterea rusă referitoare la soarta Ucrainei, până Moscova nu-și va retrage trupele de la frontieră. Demnitarul comunitar a făcut o astfel de declarație înainte de începerea întâlnirii neformale a miniștrilor Apărării ai țărilor UE în orașul francez Brest, comunică „Evropeiska pravda” cu referire la AFP.  „Deplasările ruse sunt o parte a presiunii”, a accentuat Borrell, subliniind, totodată, „că nu trebuie purtate negocieri sub presiune”.

Întâlnirea neformală are loc după negocierile încordate între funcționarii americani și ruși la Geneva în ziua de luni, la care nu s-a putut ajunge la o înțelegere privind dezescaladarea conflictului, însă ambele părți au propus ca negocierile să fie continuate.

De asemenea, la 12 ianuarie a avut loc ședința Consiliului Rusia-NATO. Statele Alianței au refuzat să satisfacă cerințele Rusiei referitoare la neextinderea NATO și la prezența trupelor blocului în flancul lui de est.  „Am primit asigurările că  fără participarea europenilor nimic nu se va hotărî și nimic nu se va discuta, iar coordonarea cu americanii este absolut minunată”, a relevat Josep Borrell.

Deoarece întâlnirea miniștrilor UE de joi este neformală, la ea nu vor fi luate nici un fel de decizii, este posibilă doar o declarație politică.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий