Ea a fost primită de conducerea Consiliului Regional Cernăuţi. Părţile au examinat perspectivele colaborării în domeniul ecologiei între judeţul Iaşi şi regiunea Cernăuţi, comunică site-ul Consiliului Regional. O atenţie deosebită a fost acordată colaborării bilaterale şi participarea la realizarea programelor internaţionale ale Uniunii Europene. În afară de aceasta, reprezentanţii delegaţiei române au propus mai multe proiecte în domeniul prelucrării deşeurilor şi au declarat că sunt disponibili de a participa la construirea pe teritoriul ţinutului nostru a unei întreprinderi de profil. Reprezentanţii Consiliului regional Cernăuţi au accentuat că regiunea Cernăuţi şi Judeţul Iaşi sunt capabili să colaboreze şi în alte domenii, în deosebi în cel al ocrotirii sănătăţii.
O altă direcţie a colaborării potenţiale poate fi învăţământul. Municipiul Iaşi este al doilea ca mărime în România, iar Universitatea din Iaşi este unul dintre cele mai prestigioase în România, anume acolo este concentrat un potenţial ştiinţific mare.
Iaşul este şi un important nod de cale ferată şi transport din România, prin care trece principalul trafic de încărcături. După cum a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, depărtarea dintre Cernăuţi şi Iaşi este de numai 206 kilometri, iar judeţul Iaşi se află la frontiera cu Republica Moldova. Toate acestea îi permit municipiului Iaşi să devină o punte potenţială de colaborare trilaterală între regiunea Cernăuţi, judeţul Iaşi şi Republica Moldova, unde ar putea să se desfăşoare un forum economic comun. Anume o astfel de propunere preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi o va face primarului Chişinăului, cu care se va întâlni în curând. Iar în timpul vizitei la Cernăuţi părţile română şi ucraineană au convenit să pregătească elaborări comune în problemele discutate.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com