Zelenski a menționat că înțelege preocupările părții române legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina

1 02 2022 INFO 4

După cum comunică Ambasada României în Ucraina pe contul său de Facebook,  Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, 1 februarie, o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski. Convorbirea a avut loc în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Ucraina, respectiv al evoluțiilor îngrijorătoare de securitate din imediata proximitate a Ucrainei, în regiunea Mării Negre.

Președintele României a exprimat disponibilitatea avansării cooperării bilaterale, prin lărgirea cadrului juridic și valorificarea potențialului existent în domeniul economic, inclusiv comercial, al conectivității fizice și cooperării transfrontaliere, precum și în domeniul cultural. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis și-a arătat susținerea pentru continuarea negocierilor referitoare la finalizarea Declarației comune privind perspectiva europeană a Ucrainei, document aflat în discuție în plan bilateral de anul trecut, cu luarea în considerare a elementelor de interes pentru România.

Președintele Klaus Iohannis a acordat un spațiu amplu, în convorbirea telefonică, soluționării problemelor legate de drepturile persoanelor aparținând minorităţilor române din Ucraina, îndeosebi privind protecția identităţii lingvistice a etnicilor români. În acest sens, Președintele României a reiterat așteptarea ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”.

Salutând reluarea, în septembrie 2021, a rundelor de negociere la nivel de secretari ai Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea obținerii unor rezultate concrete, cât mai curând posibil, care să permită semnarea unui nou Protocol, precum și reluarea activității Comisiei în plenul său.

Președintele Volodymyr Zelenski a menționat că înțelege preocupările părții române legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române și și-a manifestat disponibilitatea pentru identificarea de soluții.

Cei doi șefi de stat au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la situația de securitate din regiune. În acest context, Președintele României a reiterat sprijinul ferm al țării noastre pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice. Președintele Klaus Iohannis a arătat că este inacceptabilă amenințarea cu folosirea forței și tentativa de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, precum și încercările de recreare a unor ,,sfere de influență” și a reafirmat susținerea puternică a României pentru dreptul Ucrainei de a-și alege propriile opțiuni de politică externă și de securitate. Președintele României a reiterat sprijinul pentru politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea și a apreciat comportamentul responsabil al Ucrainei în vederea evitării creșterii tensiunilor.

La rândul său, Președintele Ucrainei a mulțumit României pentru sprijinul vocal și activ atât în cadrul Uniunii Europene, cât și al NATO, se subliniază în comunicatul Ambasadei României în Ucraina, postat pe Facebook.

***

Volodymyr Zelenski şi Klaus Iohannis au făcut schimb de opinii privind realizarea de către Ucraina a strategiei de integrare europeană, se menţionează pe site-ul Preşedintelui Ucrainei.  Şeful Statului Ucrainean a accentuat asupra importanţei perspectivei europene a Ucrainei şi a exprimat speranţa în susţinerea acestui scop ambiţios din partea României. Preşedinţii, de asemenea, au discutat starea realizării proiectelor de infrastructură comune, în deosebi construcţia podului peste râul Tisa. O atenţie aparte a fost acordată colaborării ucraineano-române în domeniul educaţiei. Liderii au menţionat pozitiv disponibilitatea de a semna Protocolul privind colaborarea în domeniul educaţiei între Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei al Ucrainei şi Ministerul Educaţiei Naţionale al României. În afară de aceasta, ei au confirmat disponibilitatea de a facilita păstrarea patrimoniul cultural al Ucrainei şi României, în special pe calea realizării proiectelor respective de către ambele state.

Volodymyr Zelenski l-a invitat pe Klaus Iohannis să efectueze o vizită în Ucraina.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий