La Cernăuți va fi instalat un monument în cinstea baronului von Gartenberg

1531820684_1529506594_sadgora1

Comitetul executiv al Consiliului orășenesc Cernăuți a acordat Asociației „Baron von Gartenberg — Sadagura”, permisiunea de a organiza un concurs pentru realizarea unui nou monument în cinstea ofițerului german, care să fie amplasat în zona străzilor — Peremogy, O.Skreabin, I. Pidkova, Y. Mizunskyi și Uchytelska.

Decizia a fost luată cu 7 voturi pentru, în cadrul ședinței Comitetului Executiv al Consiliului orășenesc Cernăuți din data de 17 iulie curent.

Baronul Peter Nicolaus von Gartenberg (1714-1786) este renumit prin faptul că a fondat în anul 1770 localitatea Sadagura (astăzi suburbie a Cernăuților). În timpul Războiului Ruso-Turc din 1768-1774, comandantul trupelor de ocupație rusești în Moldova și Muntenia, feldmareșalul Piotr Rumianțev-Zadunaiski, a luat măsuri de îmbunătățire a sistemului economic și monetar cu scopul realizării unei mai bune organizări fiscale. În 1770, la ordinul împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei, baronul Gartenberg a înființat o monetărie cu scopul de a bate monede pentru plata armatei ruse de ocupație.

El a primit cu această ocazie un teren aflat în partea de est a satului Rohozna. Acolo și-au construit case meșteșugarii și negustorii evrei aduși pentru a lucra la monetărie. Localitatea nou-înființată a primit denumirea de Sadagura, după versiunea rusească a numelui Gartenberg („Muntele Grădină”) — Sadagóra. Deși monetăria se afla formal sub jurisdicția împărătesei, baronul Gartenberg s-a bucurat de o libertate aproape nelimitată în ceea ce privește cantitatea de monede bătute. Monedele bătute la Sadagura au fost marcate cu simbolul monetăriei „S” și au purtat pe aceeași față stemele celor două principate. În cei patru ani (1771-1774), au fost bătute la Sadagura cu acordul feldmareșalului Rumianțev-Zadunaiski monede în valoare de 3 milioane ruble, care au fost distribuite în Basarabia și Bucovina. După război, monedele Sadagura au fost scoase din circulație în aprilie 1774, iar monetăria a fost desființată.

Добавить комментарий