LA HERŢA, ÎN MIEZ DE VARĂ…

1 08 2022 H 6

Vetrele noastre strămoşeşti

Herţa, unul dintre cele mai mici oraşe din regiunea Cernăuţi, are o istorie de multe secole, datat pentru prima dată la 1437. Primind în anul 1672 statutul de târg, a fost unul dintre cele mai vechi şi vestite orăşele ale Moldovei de pe timpuri.

În perioada anilor 60-90 ai secolului trecut, când puţinele oraşe din regiune au cunoscut o dezvoltare esenţială, Herţa a fost lipsită de această ocazie prin faptul că i s-a luat statutul de centru raional. Recrearea raionului în 1991 a înviorat viaţa administrativă şi economică a oraşului. Pentru noile instituţii au fost ridicate câteva edificii noi, în rest s-au străduit şi se străduiesc întreprinzătorii, deschizând magazine, cafenele şi restaurante. Spaţii de producţie sunt mai puţine, iar pentru Comunitatea Teritorială Herţa, apărută în rezultatul decentralizării şi care întruneşte jumătate din satele fostului raion, principalul sector de producţie este agricultura. Întreprinzătorii herţeni, preocupaţi de producţia industrială şi de prestarea serviciilor, îşi au firmele lângă vechea moară…

1 08 2022 H 4

De altfel, moara funcţionează. Morarul-întreprinzător, Nicolae Bârzu, lucrează aici din 2005.

– În satele învecinate nu sunt mori, de aceea am clienţi, spune domnul Nicolae. Moara funcţionează două zile pe săptămână – joia (zi de târg la Herţa) şi sâmbăta, când gospodarii sunt mai liberi. Nu văd necesitatea să fie moară în fiecare sat. Tehnica se dezvoltă şi unii săteni au moară acasă, adică agregate mai mici pentru prelucrarea boabelor de cereale. În curând voi începe să fac făină din noua recoltă…

1 08 2022 H 1

Herţenii ţin foarte mult şi la pâinea lor spirituală. Ei îşi cinstesc înaintaşii, în deosebi pe copământeanul lor, Gheorghe Asachi, deschizător de drumuri în mai multe domenii în Moldova din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Bustul ilustrului cărturar se află în parcul orăşenesc, în faţa fostului conac al pictorului Artur Verona.

Pe piaţa din centrul urbei se află bustul lui Mihai Eminescu, poetul nostru naţional. Unii cercetători presupun că, în timpul studiilor sale la Cernăuţi, Mihăiţă Eminovici ar fi trecut şi prin Herţa, îndreptându-se din capitala Bucovinei spre Ipoteştii săi natali…

1 08 2022 H 8

1 08 2022 H 2

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий