La Secureni a fost instalat un semn comemorativ, consacrat  primei atestări documentare a orașului

28 3 F 8

Conform datelor de arhivă, și anume o gramotă emisă de domnitorul Ţării Moldovei, Ieremia Movilă, prima mențiune scrisă a așezării Secureni (Securinţi) este datată 27 martie 1604. Au trecut astfel 420 de ani de la data la care documentele istorice au consemnat pentru prima dată informații despre acest oraș.

28 3 F 7

O muncă de cercetare extrem de amplă care a contribuit la realizarea monumentului a fost efectuată de către jurnalistul emerit al Ucrainei, deputat al Consiliului raional Secureni de legislatura a V-a, scriitorul Oleksandr Ciornyi și de istoricul și etnograful Oleksii Mandziak, care, din păcate, a decedat în 2022.

Oleksandr Ciornyi a relatat celor prezenți despre istoria localității Secureni și i-a înmânat primarului Vasyl Kozak o copie a gramotei domnitorului Ţării Moldovei, Ieremia Movilă, care conține prima mențiune scrisă despre localitatea de atunci Secureni. Primarul a transmis  documentul de valoare spre păstrare Muzeului de istorie din Secureni, comunică site-ul Consiliului Regional Cernăuţi.

28 3 F 9

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий