Sărbătoarea limbii materne, marcată mai întâi la Chişinău, la 31 august 1990, apoi peste puţin timp la Cernăuţi, la începutul activităţii Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, a intrat în calendarul spiritual al românilor de pretutindeni, căpătând statutul de Sărbătoare Naţională. La 31 august, în capitala „dulcii Bucovine” s-a desfăşurat ediţia a 34-a a sărbătorii „Limba noastră cea română”. E al doilea an la rând, când această zi de proslăvire a graiului matern, pentru care, vorba poetului, chiar Dumnezeu a vărsat o lacrimă „printre aştri”, a fost marcată în condiţii de război. Deci, a lipsit amploarea de cândva, dar nu şi sinceritatea, şi durerea pentru codul genetic al „neamului de la poale de Carpaţi”. În mod tradiţional, s-au depus flori la monumentul Poetului nostru naţional din centrul Cernăuţiului, cu participarea autorităţilor locale şi regionale, a oaspeţilor din România şi a diplomaţilor români de la Cernăuţi şi Kiev. De data aceasta Ambasada României din Ucraina a fost reprezentată de consulul Alina Nicola.
La sărbătoarea găzduită de Palatul Naţional al Românilor din Cernăuţi au fost prezenţi o delegaţie a CT Ciudei, în frunte cu primarul Anatolie Piţul, însoţit de un grup de profesori şi elevi de la Liceul din Igeşti, cunoscuta profesoară de română de la Liceul din Mihoreni, Mihaela Lupu, a adus la sărbătoare un grup de elevi, îmbrăcaţi în costume naţionale româneşti, iar Elena Nandriş de la Mahala a venit cu Ansamblul de copii „Urmaşii lui Ştefan”, care în vacanţa de vară au reuşit să evolueze şi în România. Unul din evenimentele principale ale sărbătorii a fost debutul Corului de copii al Societăţii „Armonia”, condus de Dumitru Caulea şi Luminiţa Demianic. Noul colectiv activează la Liceul din Voloca. A fost o transmitere simbolică a ştafetei spirituale. Mai întâi a evoluat Corul „Dragoş Vodă” al Societăţii „Mihai Eminescu”, interpretând cântecul „Seara pe deal”, pe versuri de Mihai Eminescu, apoi l-a urmat Corul de copii „Armonia” cu un cântec despre Eminescu, pe versuri de Adrian Păunescu.
Oamenii de litere Vasile Bâcu, Nicolae Şapcă şi Maria Toacă au prezentat noile apariţii editoriale. Scriitoarea Maria Toacă a scos numai ce de sub tipar o noua carte. „Am scris-o, după cum a recunoscut însăşi autoarea, în decursul întregii mele vieţi”. Este o istorie a satului ei natal – Boian – redată prin prisma destinelor consătenilor.
Punctul culminant a fost lansarea CD „Cred în fericire” al interpretei Carolina Jitaru. El cuprinde 15 piese muzicale, compuse de Carolina Jitaru şi nu numai, pe versurile poeţilor din nordul Bucovinei. Autoarea a interpretat câteva cântece incluse în acest CD cu tematica limbii române. Cu ea au cântat în unison şi copiii din Ansamblul „Urmaşii lui Ştefan”.
Atât CD-ul Carolinei Jitaru, cât şi cartea Mariei Toacă constituie proiecte ale Societăţii „Doamnele Române”, susţinute de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
(V.K.)
Imagini din reţelele de socializare.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com