Lacrima divină, vărsată „printre aştri”, ne sfinţeşte graiul matern…

31 08 LN 1

Sărbătoarea limbii materne, marcată mai întâi la Chişinău, la 31 august 1990, apoi peste puţin timp la Cernăuţi, la începutul activităţii Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, a intrat în calendarul spiritual al românilor de pretutindeni, căpătând statutul de Sărbătoare Naţională.  La 31 august, în capitala „dulcii Bucovine” s-a desfăşurat ediţia a 34-a a sărbătorii „Limba noastră cea română”. E al doilea an la rând, când această zi de proslăvire a graiului matern, pentru care, vorba poetului, chiar Dumnezeu a vărsat o lacrimă „printre aştri”, a fost marcată în condiţii de război. Deci, a lipsit amploarea de cândva, dar nu şi sinceritatea, şi durerea pentru codul genetic al „neamului de la poale de Carpaţi”. În mod tradiţional, s-au depus flori la monumentul Poetului nostru naţional din centrul Cernăuţiului, cu participarea autorităţilor locale şi regionale, a oaspeţilor din România şi a diplomaţilor români de la Cernăuţi şi Kiev. De data aceasta Ambasada României din Ucraina a fost reprezentată de consulul Alina Nicola.

31 08 LN 3

La sărbătoarea găzduită de Palatul Naţional al Românilor din Cernăuţi au fost prezenţi o delegaţie a CT Ciudei, în frunte cu primarul Anatolie Piţul, însoţit de un grup de profesori şi elevi de la Liceul din Igeşti, cunoscuta profesoară de română de la Liceul din Mihoreni, Mihaela Lupu, a adus la sărbătoare un grup de elevi, îmbrăcaţi în costume naţionale româneşti, iar Elena Nandriş de la Mahala a venit cu Ansamblul de copii „Urmaşii lui Ştefan”, care în vacanţa de vară au reuşit să evolueze şi în România. Unul din evenimentele principale ale sărbătorii a fost debutul Corului de copii al Societăţii  „Armonia”, condus de Dumitru Caulea şi Luminiţa Demianic. Noul colectiv activează la Liceul din Voloca. A fost o transmitere simbolică a ştafetei spirituale. Mai întâi a evoluat Corul  „Dragoş Vodă” al Societăţii „Mihai Eminescu”, interpretând cântecul „Seara pe deal”, pe versuri de Mihai Eminescu, apoi l-a urmat Corul de copii „Armonia” cu un cântec despre Eminescu, pe versuri de Adrian Păunescu.

31 08 LN 4

Oamenii de litere Vasile Bâcu, Nicolae Şapcă şi Maria Toacă au prezentat noile apariţii editoriale. Scriitoarea Maria Toacă a scos numai ce de sub tipar o noua carte. „Am scris-o, după cum a recunoscut însăşi autoarea, în decursul întregii mele vieţi”.  Este o istorie a satului ei natal – Boian – redată prin prisma destinelor consătenilor.

31 08 LN 6

Punctul culminant a fost lansarea CD „Cred în fericire” al interpretei Carolina Jitaru. El cuprinde 15 piese muzicale, compuse de Carolina Jitaru şi nu numai, pe versurile poeţilor din nordul Bucovinei. Autoarea a interpretat câteva cântece incluse în acest CD cu tematica limbii române. Cu ea au cântat în unison şi copiii din Ansamblul „Urmaşii lui Ştefan”.

Atât CD-ul Carolinei Jitaru, cât şi cartea Mariei Toacă constituie proiecte ale Societăţii „Doamnele Române”, susţinute de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

31 08 LN 5

(V.K.)

Imagini din reţelele de socializare.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий