Leacuri de iarnă din toată lumea

StdWVENq

StdWVENqDureri de gât, nas înfundat, tuse sufocantă… Iarna, bolile cauzate de frig ne împiedică să ne bucurăm cu adevărat de farmecul ei… Noroc că tradiţia populară ştie să le opreas­că la timp, folosind leacuri sigure. Simple, la îndemâna oricui, adunate de prin toate colţurile lumii, remediile pentru răceală şi gripă sunt o comoară cu eficienţă testată de generaţii, de-a lungul a sute şi chiar mii de ani. De aceea, chiar de la primele semne, apelaţi cu încredere la ele.
Lapte fierbinte cu unt (Rusia)
Pe timpuri, ţăranii tratau răceala cu o licoare obţinută astfel: într-o cană de lapte cald adăugau o lingură de unt proaspăt, apoi băteau bine un gălbenuş cu o lingură de miere şi le turnau în lapte. Băutura era luată de bolnav înainte de culcare.
Muştarul “scoate repede răceala din om” spune tradiţia rusească: amestecaţi o lingură de pudră de muştar, 3 linguri de făină de grâu şi o jumătate de lingură de apă călduţă, până se formează o pastă. Ungeţi călcâiele cu ea, apoi înfăşuraţi-le cu o cârpă. Încălţaţi-vă cu şosete de lână. Picioarele vor începe să se încălzească puternic. Lăsaţi muştarul de la o oră până la 2 ore. Dacă senzaţia de căldură e greu de suportat, spălaţi-vă.
Miere şi condimente (Egipt)
Egiptenii utilizau condimentele pentru a trata o mulţime de boli, printre care şi răceala. De pildă, ei consumau seminţe de fenicul zdrobite şi amestecate cu miere. La fel de eficient este amestecul de miere şi cuişoare, chimen, anason şi scorţişoară, măcinate şi cernute.
Seminţe de dovleac (America)
Nord-americanii utilizau ceaiul de seminţe de dovleac pentru a trata răcelile. Iată în ce mod: tăiaţi un dovleac în două, scoateţi seminţele şi spălaţile. Luaţi 20 de seminţe şi fierbeţi-le în 2 căni de apă, timp de câteva minute. Lăsaţi să se răcească şi, când decoctul este călduţ, strecuraţi şi beţi.
Ghimbir şi ceapă verde (Japonia, China, Coreea)
Ceai de ceapă verde — puneţi 2 linguri de ceapă verde tocată într-o cană şi turnaţi peste ele apă clocotită. Lăsaţi să stea până se răceşte, apoi strecuraţi. Se beau 2-3 căni pe zi.
Ceai de ghimbir şi portocală — tăiaţi o bucată de ghimbir proaspăt, de aproximativ 2 cm, şi daţi-o pe răzătoare. Puneţi la fiert o cană de apă şi, când clocoteşte, adăugaţi ghimbirul. Lăsaţi să fiarbă timp de 20 de minute, completând apa evaporată. Apoi adăugaţi coaja unei portocale (bine spălată), tăiată în bucăţi mici, şi mai lăsaţi să fiarbă încă 10 minute. Strecuraţi lichidul. Dacă gustul este prea puternic, puteţi adăuga puţină miere.
Vinul de ghimbir are efecte deosebite nu numai pentru a preveni, dar şi pentru a trata răcelile. Pentru a-l prepara, aveţi nevoie de jumătate de litru de vin alb sau roşu (natural) la care adăugaţi o bucată (de 5-6 cm) de ghimbir dat pe răzătoare. Închideţi ermetic sticla şi lăsaţi-o să stea 10 zile la loc întunecos, după care strecuraţi. Licoarea rezultată este “vin tonic de ghimbir”, din care se iau la primele semne de răceală câte 2 linguriţe, amestecate în puţin ceai cald, seara, înainte de culcare.
Rădăcină de astragalus — pentru întărirea imunităţii şi tratarea răcelilor, medicina tradiţională chineză recomandă, de mii de ani, astragalusul. Puneţi la fiert o linguriţă de rădăcină de astragalus într-o cană cu apă, timp de 10 minute. Lăsaţi să se răcească şi strecuraţi. Se beau trei căni de ceai pe zi.
Ceai de mentă (Anglia)
Farmaciştii englezi de pe vremuri credeau că menta e cel mai bun remediu pentru primele semne de răceală. Se toarnă 2 căni de apă fierbinte peste 2 linguri de frunze de mentă uscate. Se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară, apoi se beau cantităţi mici, de-a lungul zilei.
Coniac de angelică (Norvegia, Finlanda)
Locuitorii zonelor scandinave foloseau, pentru a preveni răceala, angelica şi mesteacănul. Rădăcinile de angelică erau dezgropate la începutul verii şi puse la uscat. În timpul iernii, mai ales dacă vremea era rece, ţăranii mestecau o bucăţică de rădăcină uscată de angelică, sau adăugau la cafea sau la ceai rădăcină transformată în pulbere. Foarte popular era şi coniacul de angelică — obţinut prin macerarea, în coniac, de tulpini şi seminţe zdrobite de angelică, timp de 2-3 săptămâni. Strecurat şi amestecat cu puţin zahăr, era vindecător de tuse, dureri de gât şi fortifiant pentru organismul slăbit. De asemenea, seva de mesteacăn, colectată primăvara, era folosită preventiv pentru răceală şi alte boli, pe tot parcursul anului.
Rom cu scorţişoară (Franţa)
Vă puteţi trata rapid de dureri de gât, tuse, nas înfundat, dacă luaţi o porţie mică din “medicamentul” tradiţional francez: o jumătate de pahar de rom (de bună calitate), la care adăugaţi o linguriţă de zahăr, scorţişoară (un beţişor), 2 linguriţe de suc de lămâie. Amestecaţi bine ingredientele până se topeşte zahărul, apoi adăugaţi o jumătate de pahar de apă fierbinte şi o felie de lămâie.
Supă de pui (Vietnam)
Pentru a scăpa repede de dureri de gât, nas înfundat şi tuse, mâncaţi supă tradiţională vietnameză de pui cu tăieţei şi ou, la care adăugaţi ardei iute, piper, coriandru, busuioc.
Ceai de turmeric (India)
Combinaţi următoarele condimente fin măcinate: câte o lingură de scorţişoară, piper negru, ghimbir şi cardamom, pe care le amestecaţi cu 4 linguriţe de zahăr. Luaţi câte o jumătate de linguriţă sau o linguriţă pe zi, după mese, cu apă.
Iată şi o reţetă în care se foloseşte planta “atotvindecătoare” indiană — turmericul (curcuma), cu efecte rapide. Puneţi la fiert 2 căni de apă cu o linguriţă de pulbere de turmeric, timp de 10 minute. Luaţi vasul de pe foc, lăsaţi lichidul puţin la răcit, apoi strecuraţi. Amestecaţi ceaiul cu o cană de lapte cald şi o lingură de miere. Răceala dispare garantat.
(Leacuri şi terapii)

Добавить комментарий