Legea cu privire la învățământul mediu din Ucraina, votată de Rada Supremă la solicitarea Ungariei

5c613741ec5c9483965426

Joi, Rada Supremă a Ucrainei a votat în a doua lectură proiectul de lege „Cu privire la învățământul mediu din Ucraina”. Potrivit legii, articolul 7 al legiii lingvistice nu va fi aplicat în școlile private. De menționat că aceasta a fost una din cerințele înaintate de Ungaria în conflictul cu Ucraina pe marginea legilor cu prvire la educație și statul limbii de stat.  Potrivit Ministerului Educației, legea prevede câteva  modele de studiere a limbii ucrainene în școli. Articolul respectiv al legii a fost elaborat  după numeroase consultări cu reprezentanții minorităților naționale și recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit  Ministerul Învățământului.

Pentru elevii din școlile cu predarea în limbile  minorităților naționale va fi aplicat un model special. În ciclul primar  elevii  vor învăța în limba maternă, concomitent  cu studierea limbii de stat. În clasa a 5-a, cel puțin 20% din materiile  de studiu vor fi  predate în limba ucraineană, cu o creștere treptată a volumului predării în limba ucraineană,  care în clasa a 9-a trebuie să constituie  40% . În clasele superioare, cel puțin 60% din obiectele de studiu  vor fi predate în limba de stat.

Instituțiile private  de învățământ mediu care funcționează pe banii alocați de persoane fizice sau juridice au dreptul de a alege în mod liber limba procesului educațional, dar în același timp sunt obligate asigure ca elevii acestor instituții să cunoască limba ucraineană în conformitate cu standardele de stat.

În școlile cu predarea în limba rusă  în ciclul primar elevii vor studia în limba maternă concomitent cu studierea limbii ucrainene. Începând din clasa a 5 -a,  80 % din obiectele de studiu vor fi predarea în limba de stat, adică ucraineană.

Reamintim că potrivit ministrului ucrainean de Externe, Vadym Prystaiko, Ungaria ar trebui  să deblocheze ședința  Comisiei NATO-Ucraina după adoptarea Legii cu privire  învățământul mediu din Ucraina.

Anterior, Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că țara sa va renunța la  blocarea reuniunii NATO – Ucraina  după introducerea modificărilor la  legile ucrainene privind limba de stat și educația. (R.C)

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий