Libertatea de informare cu privire la produsele ecologice în zona transfrontalieră – Ucraina, România, Republica Moldova

DSC_0675

DSC_0675La Cernăuţi sunt organizate seminare internaţionale de mediatizare a produselor ecologice în zona transfrontalieră. Acestea au loc în cadrul Programului Operaţional Comun „România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013”.

Proiectele europene care sunt derulate în zona transfrontalieră „Ucraina-România-Republica Moldova”, capătă un contur tot mai pronunţat prin importanţa acestora şi modul în care sunt desfăşurate. Proiectul european „Libertatea de informare cu privire la produsele ecologice în zona transfrontalieră” care se desfăşoară în cadrul Programului Operaţional Comun „România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013” a debutat la 16 noiembrie 2013, urmând ca în luna noiembrie a anului curent să fie finalizat. Printre partenerii proiectului se numără Centrul Bucovinean de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Primăria oraşului Cernăuţi, Academia de ştiinţă a Mediului înconjurător din oraşul Chişinău, Republcia Moldova şi Fundaţia ştiinţifico-inovaţională IRIIS din Iaşi, România. În cadrul proiectului partenerii din cele trei ţări urmează să aducă la cunoştinţa opiniei publice şi a consumatorilor, în primul rând, informaţii privind produsele ecologice prin intermediul presei scrise, emisiunilor de radio şi TV, să organizeze treninguri în România, Republica Moldova şi Ucraina, la care să participe reprezentanţi ai sistemului ecologic, mass-media, organizaţii nonguvernamentale şi întreprinzători comerciali.

Caterina Vladiiciuc, manager al proiectului european „Libertatea de informare cu privire la produsele ecologice pure în zona transfrontalieră” ne-a relatat că proiectul este prevăzut pe o perioadă de 12 luni şi la 15 noiembrie 2014, urmează să fie încheiat. „Pe parcursul ultimelor 8 luni au fost organizate trei treninguri despre produsele ecologice, treninguri care au avut loc în oraşul Iaşi, România, la Chişinău, Republica Moldova şi acuma prezentăm aceste seminare la Cernăuţi”, a menţionat Katerina Vladiiciuk.

Despre scopul şi obiectivele proiectului respectiv am discutat cu doamna Steliana Burlacu, coordonator de proiect din partea Republicii Moldova, care ne-a spus următoarele: „Proiectul are ca scop ridicarea gradului de conştientizare a consumatorului despre produsele ecologice prietenoase anume în zona transfrontalieră „Ucraina-România –Republica Moldova”. Activităţi de bază în cadrul proiectului este organizarea a trei treninguri a câte trei zile în cele trei ţări. În România şi Republica Moldova seminarele deja au fost organizate. Pe lângă aceasta se lucrează foarte mult în cadrul proiectului cu mass-media: televiziunea şi radioul, presa scrisă. Proiectul prevede publicaţii numeroase, crearea emisiunilor televizate pe tema ecologiei” a mai spus Steliana Burlacu.

Care este rolul părţii române în acest proiect, ne-a relatat domnul Silviu Tiţă, responsabil financiar în cadrul proiectului, membru al Fundaţiei IRIIS din Iaşi, România. „Rolul nostru în proiect este de a veni în faţa partenerilor cu câteva informaţii specifice dintr-o ţară membră a Uniunii Europene. Cum e cu legislaţia, ce se întâmplă cu aceste produse ecologice? Scopul final al proiectului ar trebui să fie unul nobil, de a informa consumatorii despre aceste produse ecologice”, a menţionat Silviu Tiţă.

Aceste treninguri de informare a consumatorilor ucraineni despre produsele ecologice, la care au participat specialişti în domeniu, profesori universitari, medici şi care sunt organizate în cadrul Programului Operaţional Comun „România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, s-au desfăşurat pe parcursul a trei zile.

 Vitalie ZÂGREA

Добавить комментарий