„Licitație” de binefacere din inițiativa copiilor

14 4 F 4

La Palatul Național al Românilor din Cernăuți a avut loc acțiunea de binefacere „De la inima copilului – la inima copilului”, organizată și desfășurată de Societatea „Doamnele Române”  în parteneriat cu Societatea „Mihai Eminescu”. Președinții acestor societăți, Maria Toacă și Vasile Bâcu, au accentuat că ideea a pornit de la inimile copiilor pentru a ajuta o elevă dint-o familie nevoiașă, care nu are posibilitate să-și procure o rochie de sărbătoare pentru serata de absolvire. Elevi de la Gimnaziul din Probotești, îndrumați de profesoara lor, Tatiana Tutunaru-Bârzu, și bunicuțe ale lor, meșterițe iscusite, au propus pentru „licitație” păpuși confecționate de ei și îmbrăcate în costume naționale românești. Copiii de la Cercul de artă plastică de la Căminul cultural din Ostrița-Mahala s-au prezentat cu picturi, iar semenii lor, membri ai Ansamblului „Urmașii lui Ștefan”, dirijați de Elena Nandriș, au interpretat din toată inima cântece, potrivit perioadei în care ne aflăm – cea a Postului Mare. La ei s-au alăturat și câțiva elevi de la Gimnaziul din Probotești cu un recital de poezii.

14 4 F 2

A apreciat năzuința nobilă a organizatorilor acțiunii de binefacere Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, vorbind cu emoții despre acești copii, care învață să creeze lucruri frumoase și să săvârșească fapte bune, în cazul dat – de caritate. Copiii din Ostrița-Mahala, bunăoară, l-au primit în ansamblul lor pe Kiril Morozov, un băiețel din regiunea Harkiv, refugiat în această localitate bucovineană împreună cu mama sa, Viktoria. Acolo, la baștină, au rămas fără casă – a fost distrusă în timpul bombardamentelor. Doamnei Viktoria  i s-a încredințat să conducă Cercul de artă plastică de la Căminul cultural din Ostrița-Mahala, iar fiul Kiril, pe lângă faptul că pictează, participă la activitatea Ansamblului „Urmașii lui Ștefan”. De Ziua Națională a României el a primit un cadou prețios din partea Consulatului General al României la Cernăuți.

14 4 F 1

La acțiunea de binefacere au asistat și partenerele Societății „Doamnele Române” Olena Ponomarenko și Galina Nikonova de la  Societatea Femeilor Ucrainene.

Acțiunea de binefacere a fost moderată de Carolina Jitaru, ea interpretând și două cântece despre valorile sacre ale sufletului omenesc – graiul matern și fericirea. Cutia pentru colectarea mijloacelor bănești a avut forma de inimă. Când va deschide această „inimă” fata pentru care a fost organizată „licitația”, neapărat că se va simți și ea fericită.

14 4 F 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий