Lituania publică documentele referitoare la crimele comise de soldaţii sovietici între 1944 şi 1953

54cdfe94f455ffb3f89078c5dfa61b69

Centrul pentru studierea genocidului şi a rezistenţei locuitorilor din Lituania a început să publice documente privind infracțiunile comise de Armata Roșie pe teritoriul lituanian, demersurile în acest sens având legătură cu aniversarea retragerii trupelor sovietice de ocupație de pe teritoriul Lituaniei, transmite rador.

Pe site-ul www.kgbveikla.lt a început publicarea documentelor Partidului Comunist, ale Ministerului de Interne și ale Armatei Roșii care arată faptele represive și violente pe care le-au comise pe teritoriul Lituaniei în perioada 1944-1953. Documentele publicate conţin date despre un număr uriaș de crime, jafuri și violuri şi mărturisesc că, după sosirea trupelor sovietice în regiunile Klaipėda și Šilutė, au fost violate foarte multe femei, indiferent de vârstă sau naționalitate.

„Au fost violate femei de 70 de ani şi tinere de 14 ani, chiar și în prezența părinților acestora” – informează portalul. De asemenea, printre documente există date referitoare la focurile de armă trase de soldați sovietici aflaţi în stare de ebrietate, în urma tragerilor respective fiind uciși oameni nevinovaţi.

Arhivele referitoare la ocupaţia sovietcă a Lituaniei mai conţin documente despre jafurile comise de soldaţii sovietici și incendii provocate în cartiere rezidențiale.

Добавить комментарий