Lupta pentru… pensionari

0dac1c6931_168753

0dac1c6931_168753„Doresc ca poştaşul să-mi aducă pensia…”. Această frază figurează în mai multe cereri ale pensionarilor, urmate de o reacţie foarte dureroasă a celor care propagă o altă metodă de distribuire a pensiei – prin intermediul băncilor. Astfel, pensionarul s-a pomenit între două interese corporative şi nu ştie cum să procedeze, deşi el are dreptul legitim să aleagă singur forma de primire a pensiei.

Se afirmă că serviciile bancare, oferite pensionarilor, sunt cele mai eficiente. Cu atât mai mult, că pentru asemenea servicii Fondul de pensii nu plăteşte nici o copeică. E adevărat, mulţi pensionari, majoritatea lor fiind de la oraş, îşi primesc pensia la bancă. Se folosesc de bancomate şi-şi ridică banii când doresc. Lucrătorii di­recţiilor în teritoriu ale Fondului de pensii contează, îndeosebi, pe conlucrarea cu instituţiile bancare, evidenţiind avantajele acesteia.

Oficiile poştale au şi ele argumentele lor, care, de asemenea, sunt ponderabile şi nicidecum nu pot fi considerate depăşite. După cum am spus, Fondul de pensii trebuie să plătească pentru serviciile poştei, dar o face în folosul pensionarilor. În cazul dat poziţia poştei merită toată stima, căci ea apără interesele pensionarilor înaintaţi în vârstă. Şi aceştia, într-adevăr, doresc ca pensia să li se aducă acasă. În primul rând, că au meritat acest lucru. Cum poate un bătrânel sau o bătrânică din sat, trecuţi peste 70 de ani, care se confruntă cu fel de fel de boli, să meargă în cârjă la filiala băncii ca să-şi ridice pensia? Trebuie să depună eforturi, să deranjeze alte persoane. Deseori aceste filiale se află în satele vecine. De­sigur, pentru ei serviciile oferite de poştă sunt mai convenabile.

Persoanele, care ies acum la pensie, sunt obişnuite să-şi ridice salariul la bancă, să se folosească de bancomate. Prin urmare, ei vor rămâne şi în continuare clienţii instituţiilor bancare. Însă, cu aceştia nu pot fi comparaţi pensionarii care nici nu ştiu de existenţa bancomatelor. Uneori lucrătorii  direcţiilor Fondului de pensii nu vor să observe această deosebire. Aflându-mă în mai multe localităţi din regiune, am constatat că este neglijată dorinţa pensionarilor de a-şi alege liber forma de primire a pensiei. Se insistă ca ei neapărat s-o primească la bancă. Numai la bancă, şi basta!

Diametral opusă este atitudinea lucrătorilor oficiilor poştale, care nu sunt atât de categorici, dar bucuroşi să-i deservească pe pensionari. Dacă se simte nevoia de serviciile lor, atunci de ce să nu le presteze?! În problema dată nu trebuie să cădem dintr-o extremă în alta. Şi banca, şi poşta sunt menite să-i deservească cât mai bine pe oamenii ajunşi la odihna meritată şi-şi primesc pensia, care, deocamdată, nu corespunde meritelor şi eforturilor depuse de ei în timpul îndelungatei activităţi de muncă. În situaţia dată se cere un respect mai mare faţă de această categorie de cetăţeni.

Vasile CARLAȘCIUC

Добавить комментарий