„M-am născut lângă Carpaţi…”

15 11 2021 MINTENCU

Aşa afirmă în unul din cântecele sale rapsodul popular, Nicolae Mintencu. Voloca pe Derelui, satul său natal, e lângă codrii Cosminului, pe care îi admiră din depărtare munţii Carpaţi. Este spaţiul spiritual, unde dăinuiesc doinele, gen preferat de Nicolae Mintencu.

Minunatul cântec „Doina mea în codru-i scrisă”, care răscoleşte sufletul românului, l-a avut în repertoriul său legendarul Nicolae Sulac. În timpul unui turneu, la Cernăuţi, Nicolae Sulac, împreună cu întregul ansamblu „Lăutarii”, a poposit şi în localitatea Voloca pe Derelui, evoluând în faţa inimoşilor români de aici, pentru care icoana cântecului popular este în mare cinste. Atunci rapsodul volocean, Nicolae Mintencu, a avut posibilitatea să schimbe o vorbă de suflet cu renumitul cântăreţ. Apoi cântecul lui Nicolae Sulac „Doina mea în codru-i scrisă” a apărut şi în repertoriul lui Nicolae Mintencu. Şi se prezintă cu el pe scenă decenii la rând, însoţindu-l şi cu o altă doină – „Doina Volocii”.

Nicolae Mintencu, interpret cu har divin, a preferat să rămână artist amator. Scena profesionistă şi sălile  de concert le-a schimbat pe sălile de clasă din şcoală. A devenit un Învăţător cu aleasă măiestrie pedagogică şi cu dragoste neţărmurită faţă de graiul matern. A educat şi a format poeţi şi cântăreţi, pedagogi şi oameni îndrăgostiţi de frumos şi tradiţie strămoşească.

Pedagogul – învăţătorul emerit al Ucrainei, şi rapsodul – laureatul mai multor festivaluri şi concursuri internaţionale de folclor, poetul, autor a câtorva plachete de versuri, Nicolae Mintencu, la 15 noiembrie îşi ziua de naştere.   Multe din versurile sale au mesajul doinei, trăită şi scrisă sub geana legendarilor Codri ai Cosminului din preajma Volocii, unde mai răsună ecoul istoriei. Ele sunt pline de lumină şi speranţă:

Dragostea, cântecul şi dorul

Sunt vlăstarii pământului –

Plin de tril de ciocârlie.

Aceste ode urcuşuri sfidează

Şi fac nopţile mai lungi,

Şi iubirile mai dulci.

Aceste ode sunt cântecele mele

Care ca nişte izvoare

Îţi continuă zborul

Spre sufletele omeneşti.

***

Redacţia publicaţiei online „Libertatea Cuvântului” îl felicită din suflet pe domnul Nicolae Mintencu cu prilejul zilei de naştere, dorindu-i sănătate, fericire şi bunăstare,  mulţi ani de viaţă –  frumoşi şi senini aidoma cântecelor sale.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий