MAE al României: „În fața barbariei și a agresiunii, poporul ucrainean continuă să lupte pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”

26 2 F 2

Ministerul de Externe al României a adresat un mesaj cu prilejul comemorării a doi ani de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. În el se subliniază:  „Acest moment a marcat nu doar un atac fățiș împotriva independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.  Fiecare zi în care această agresiune continuă reconfirmă faptul că Federația Rusă reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității regiunii extinse a Mării Negre, a continentului european în ansamblu, precum și a întregii ordini internaționale bazate pe reguli.

România, alături de întreaga comunitate internațională, deplânge pierderile de vieți omenești și condamnă crimele de război și crimele împotriva umanității comise de forțele ruse în Ucraina și împotriva Ucrainei. Nu poate exista pace durabilă în Ucraina fără tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de comiterea acestor crime.

Marcăm în această lună nu doar doi ani de la declanșarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei, ci și zece ani de la anexarea ilegală a Crimeii. Această dublă comemorare trebuie să fie totodată un moment pentru a reafirma aprecierea comunității internaționale pentru sacrificiul, eroismul și reziliența extraordinare demonstrate de poporul ucrainean. În fața barbariei și a agresiunii, poporul ucrainean continuă să lupte pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru viitorul său european și euro-atlantic.

Pentru a arăta importanța acestui moment, Ministerul Afacerilor Externe arborează în data de 24 februarie 2024 drapelul ucrainean în fața sediului central. În cursul serii, sediul central al MAE va fi iluminat în culorile drapelului ucrainean. De asemenea, Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale României în străinătate se vor ralia inițiativelor europene pe plan local, semnalând astfel solidaritatea României cu Ucraina și cu poporul ucrainean”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий