Medicul este responsabil pentru sănătatea fiecărui pacient

20 06 2022 F 1

Oamenii  cu serioase probleme de sănătate întotdeauna sunt recunoscători medicilor, care le-au ajutat să le depăşească. În genere, atitudinea medicului faţă de pacient neapărat este observată şi apreciată. Medicul de familie Maria Vaipan de la Ambulatoriul de practică generală şi medicină de familie din Boian are circa 1.400 de pacienţi. Sunt consătenii ei, de diferite vârste şi cu diferite istorii medicale. Aceştia îi sunt forte recunoscători doamnei Maria pentru grija care le-o poartă şi pentru profesionalismul ei. Asemenea mesaje de mulţumire au fost postate zilele acestea şi în reţelele de socializare.

– Întreaga mea viaţă este legată de satul natal Boian, afirmă doamna Maria Vaipan.  După absolvirea Şcolii medii am urmat studiile la Institutul de Medicină din Cernăuţi şi în anul 1982 am fost angajată ca medic la Şcoala auxiliară din Boian, povesteşte doamna Maria. În  1997, când a fost deschis noul Ambulatoriu în centrul satului, m-am transferat acolo. În prezent suntem patru medici de familie: Minodora Cuciurean, şefa Ambulatoriului, Eufruzina Gorda, Olga Şugani şi eu, toţi localnici. Am circa 1.400 de pacienţi. Dispunem de condiţii bune, fapt menţionat şi de specialiştii de la Kiev, care ne-au vizitat. Există staţionar de zi – patru paturi – suficient pentru Comunitatea Boian. Ne folosim de utilaj modern pentru diferite proceduri. Ne străduim să facem pentru pacienţi – consătenii noştri,  la drept vorbind, ceea ce ţine de competinţa unui medic de familie.

Doamna Maria afirmă că medicul este responsabil pentru sănătatea fiecărui pacient. În momentul de faţă Ambulatoriul de practică generală şi medicină de familie din Boian îi deserveşte şi pe pacienţii din rândurile refugiaţilor din regiunile Harkiv şi Doneţk, găzduiţi în această pitorească localitate din Bucovina.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий