Melatonina ar ajuta la întărirea oaselor

melatonina-sueno

melatonina-suenoHormonul numit melatonină, care pregăteşte organismul pentru somn, ar putea lupta împotriva osteoporozei, potrivit unui studiu în domeniu.
Melatonina este produsă de glanda pineală, care se află la nivelul creierului. În trecerea sa prin celulele receptoare, melatonina antrenează somnul, însă acest hormon are o acţiune benefică în ceea ce priveşte activitatea osteoclastelor, celule osoase responsabile de demineralizarea oaselor.
Cercetătorii de la Universitatea din Canada şi de la Universitatea din Madrid, Spania, au realizat un experiment ştiinţific pe şobolanii de laborator. Le-au injectat suplimente pe bază de melatonină, diluate în apă, timp de 10 săptămâni. Odată cu vârsta, oamenii nu mai dorm aşa bine, iar osteoclastele devin mai active. Acest fenomen accelerează resorbţia osoasă. S-a analizat apoi densitatea osoasă a femurului rozătoarelor. S-a observat că oasele erau mai flexibile, mai puţin fragile şi mai dense. Astfel, melatonina ar putea fi eficientă în ceea ce priveşte întărirea oaselor şi prevenirea riscului de osteoporoză. Este nevoie, însă, de studii clinice pe oameni pentru a se putea studia acţiunea acestui hormon asupra organismului uman.

Добавить комментарий