Mahala – sat al gospodarilor şi martirilor
Comuna Mahala este una dintre cele mai prospere din regiunea Cernăuţi. Aşezată la drumul mare, de însemnătate naţională şi internaţională, cu terenuri date în arendă pentru diverse întreprinderi, ea dispune de un buget foarte solid pentru a-şi întări propria infrastructură socială. Măhălenii sunt mândri din fire, şi acest fel de-a fi a lor se îmbină cu hărnicia şi simţul de bun gospodar. Iubitori de Dumnezeu şi moşie, locuitorii comunei îi cunosc istoria slăvită, cu personalităţi chiar de talie universală, precum şi filele tragice ale ei.
În aceste zile de Cireşar se împlinesc 80 de ani de când din Mahala au fost ridicaţi sute de oameni şi duşi în „siberii fără de sfârşit”. Acest calvar a fost descris de o simplă ţărancă, Aniţa Nandriş, în cartea sa „20 de ani în Siberia. Destin bucovinean”. Manuscrisul cărţii a fost trecut clandestin în România, în perioada sovietică, şi editat acolo când s-a spart gheaţa tăcerii şi au fost deschise arhivele „enkavediste”. Generaţiile de astăzi apreciază destinele deportaţilor ca destine ale martirilor. Le face cinste măhălenilor că i-au ridicat acestei ţărance, trecute prin infernul regimului totalitar, un monument în micul parc din centrul satului, lângă biserica, unde ea a fost botezată şi cununată, lângă şcoala, care în prezent poartă numele fratelui ei, Grigore Nandriş, savant lingvist cu renume mondial, lângă Căminul cultural şi Primărie.
La Mahala sunt câteva biserici, iar cea din centru are hramul Pogorârea Sfântului Duh. Acest praznic este numit în popor Duminica Mare. Şi de Duminica Mare, măhălenii, gazde ospitaliere, primesc în casele lor „hrămeri” din localităţile vecine şi chiar de peste Prut. Vin „hrămeri” şi de la Rarancea, sau Ridchivţi, satul vecin de peste deal, cu populaţie ucraineană.
În prezent Mahala şi Ridkivţi formează o Comunitate Teritorial Unită, făurind, cum s-ar spune, un destin comun, economic şi social. Ridkivţi este slăvit prin livezile sale, care înconjoară satul. Aici se finalizează construcţia uneia dintre cele mai frumoase şcoli din ţinut, pe care a vizitat-o chiar Preşedintele ţării.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com