Marşinţi, uliţa Sfântul Nicolae
Toată lumea ştie că Marşinţi este satul de baştină al Sofiei Rotaru. Pe unda cântecului, slava acestei localităţi din Valea Prutului s-a răspândit departe în toate cele patru zări, fiindcă turneele Sofiei Rotaru au trecut prin zeci şi zeci de ţări. Îşi scrie o pagină luminoasă în istoria satului o altă artistă a poporului din Ucraina, Lilia Sandulesa. În genere, Marşinţi figurează în biografia mai multor talente muzicale de excepţie. O altă marşinţeancă, Sofia Roşca, a creat Ansamblul etnofolcloric „Ţărăncuţa”, pentru ca să nu fie uitate cântecele vechi ale satului, cântece transmise de la o generaţie la alta de-a lungul secolelor.
Marşinţi este un sat blagoslovit de ceruri, fiindcă primii lui locuitori s-au aşezat cu traiul pe un teren neted ca palma, lucrând glia mănoasă. Actualul Marşinţi este o bijuterie arhitectonică rurală: case mari şi luminoase, una mai frumoasă decât alta, ridicate prin truda şi hărnicia gospodarilor. Marşinţenii, fiind profund credincioşi, au parte şi de un lăcaş de închinare deosebit. Biserica din Marşinţi este unică prin arhitectura sa în ţinutul nostru. Are hramul Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni. Mâini de gospodari evlavioşi menţin într-o ordine exemplară şi curtea sfântului lăcaş. Lângă poarta Bisericii, în partea dreaptă se află statuia Sfântului Nicolae, patronul satului, executată în metal, în dimensiuni naturale. Este o contribuţie a gospodarului Iurie Cazacu, care-şi are casa chiar în vecinătatea Bisericii. În partea stângă de la intrare în curtea Bisericii se află un mormânt proaspăt.
–Cu şase săptămâni în urmă a plecat la cele veşnice fostul duhovnic al satului, Gavriil Istratii, mă informează doamna Sofia Roşca. El a slujit la Biserica noastră timp de 42 de ani, în perioada când tinerilor li se interzicea să umble la biserică, mulţi dintre ei fiind botezaţi de părintele Gavriil în taină. În anul 2000 părintele Gavriil a cedat locul la altar fiului său, Alexandru, care slujeşte până în ziua de astăzi.
Uliţa satului, care începe cu lăcaşul de închinare, a fost numită în cinstea Sfântului Nicolae. Este una dintre cele mai importante uliţe ale Marşinţiului. Ea duce spre Grădiniţa de copii şi şcoală, spre stadionul şi Casa de cultură, aflată încă în construcţie, spre Primărie şi Muzeul satului.
–În curând vom deschide aici şi un ambulatoriu modern, precizează starostele de Marşinţi, Gheorghe Nichitovici. E un obiectiv important pentru locuitorii satului.
În timp ce echipa de lucrători rutieri repara drumul din faţa noului ambulatoriu, în celălalt capăt al satului, o organizaţie solidă construieşte noul pod peste Prut, pod de însemnătate internaţională.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com