O femeie după patruzeci de ani, cu o ţinută vestimentară decentă și în ochelari. Are un salariu sub media pe economie şi este nemulţumită de locul de muncă. Din acest motiv este nevoită să recurgă la soluţii alternative oferind meditaţii. Așa arată un profesor şcolar obişnuit din Ucraina.
Salariul mediu al profesorilor ucraineni este de 7.500 grivne. Potrivit Comitetului de Stat de Statistică, salariul mediu pe economie în Ucraina constituie 8.977 grivne. Potrivit legii „Cu privire la Învăţământ”, salariul unui profesor obişnuit trebuie să constituie cel puțin trei salarii minime, sau aproximativ 11 mii de grivne. În acelaşi timp, un profesor poate primi un supliment salarial de 20% pentru certificarea voluntară, iar cei care activează în mediul rural urmează să li se compenseze cheltuielile legate de cazare şi transport. Pentru ca salariile cadrelor didactice să fie majorate la 11 mii de grivne sunt necesare circa 100 milioane de grivne, declară ministrul Învăţământului, Lilia Grynevyci. „Pentru ca acest lucru să devină posibil sunt necesare încă 100 milioane de grivne, ceea ce reprezintă o parte semnificativă din întregul buget alocat educației din Ucraină. Evident că în Bugetul de stat pe anul 2019 nu sunt prevăzute aceste fonduri”, a subliniat ministrul. Potrivit statisticilor, fiecare al patrulea cadru didactic din Ucraina este de vârsta pensionării. În acelaşi timp bărbaţii nu se prea înghesuie să îmbrăţişeze o carieră didactică. Potrivit statisticilor, bărbaţii reprezintă doar 15% din numărul total al cadrelor didactice din Ucraina. Nici tinerii nu vor să lucreze la şcoală, unde salariul unui profesor începător ajunge la 4.500 de grivne. Reamintim că în anul 2017 salariile profesorilor şcolari au fost majorate cu 50%, iar în 2019 acestea vor creşte cu 9 la sută.
Reamintim că la începutul lunii septembrie, Oxana Paliiciuk, directorul Departamentului regional în chestiunile Învăţământului, anunța despre lipsa acută de cadre didactice la instituţiile de învăţământ. În special, lipsesc profesori de matematică, informatică, psihologie, ştiinţele naturii. Chiar dacă locuri vacante de muncă sunt multe, tinerii specialiști nu doresc să activeze în acest domeniu. În aceste condiții conducerea școlilor angajează pensionari.