Filaret și Macarie nu cad de acord asupra modului unificării bisericii ortodoxe din Ucraina (VIDEO)

77514afc597d53ba4f7620b5840a8a52__1440x-960x640

Liderii celor două organisme ortodoxe din Ucraina nu pot găsi o viziune comună asupra modului în care să structureze noua biserică unitară, căreia Patriarhia Ecumenică i-ar acorda apoi autocefalia, declară mitropolitul Macarie, liderul Bisericii Ortodoxe Autocefale a Ucrainei.

După cum a explicat Macarie, într-un interviu acordat pentru postul de televiziune ZIK „Patriarhul Filaret nu a făcut nici o declarație cu privire la statutul sau numele noii biserici”.

„Numele există deja și ar trebui să vă alăturați”, a spus Macarie, citându-l pe Filaret.

„Patriarhul Filaret mi s-a adresat, spunându-mi: „Trebuie neapărat să convocăm un Consiliu”. I-am spus: „Nu există nici un statut pentru care să convocăm un Consiliu”. – Am eu un statut”. – „Și eu am unul, dar trebuie să facem unul singur”. – „Nu, va fi statutul meu”, a spus Macarie, redând conversația lor.

După cum a explicat, statutul noii biserici rămâne, de asemenea, incert. „Întrebarea este: Care este statutul, care este modelul? Când am întrebat dacă mitropolia va fi mitropolie, mi-a răspuns nervos că nu va fi nici o mitropolie, ci o patriarhie. Exarhii nu spun nimic despre aceste lucruri.”

Lasă un răspuns