Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a condamnat utilizarea de către Rusia a agenților energetici ca arme

31 10 2022 Ф 2 a

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene  al Moldovei a publicat o declarație după atacul cu rachete asupra Ucrainei în dimineața zilei de 31 octombrie, întreprins de către armata rusă, și căderea rachetei rusești în Moldova, scrie publicația ucraineană „Evropeiska pravda”. Ministerul a confirmat condamnarea fermă a atacurilor cu rachete asupra Kievului și altor orașe, inclusiv cu racheta care a fost doborâtă  de Apărarea antiaeriană ucraineană și a căzut la o margine a satului Naslavcea din nordul Moldovei. „Aceste atacuri, care și mai mult agravează situația din punct de vedere al securității, reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional, care interzice loviturile asupra civililor și infrastructurii lor”, se arată în declarație.

Se remarcă faptul că luni dimineață, Ministerul Afacerilor Externe a contactat Ambasada Moldovei la Kiev pentru a obține asigurări că toți angajații sunt în siguranță. Ministerul notează că infrastructura energetică a Ucrainei cauzează  pierderi economice și sociale enorme pe întregul continent european, în special cetățenilor Moldovei care simt consecințele războiului din vecinătate. „Ministerul Afacerilor Externe condamnă utilizarea de către Rusia a agenților energetici ca arme», a adăugat departamentul.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, după căderea rachetei rusești pe teritoriul Moldovei, a amintit despre necesitatea  în sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă.

În timpul bombardării masive a Ucrainei pe data de 10 octombrie, trei rachete rusești au încălcat spațiul aerian al Moldovei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий