Ministru ucrainean: Din 2020 în Ucraina nu vor mai exista școli cu predarea în limba rusă. Care va fi destinul școlilor românești?

original

Din septembrie 2020, toate școlile cu predarea în limba rusă din Ucraina vor trece la ucraineană, a declarat ministrul Învățământului Ganna Novosad pentru Priamoi TV, notează Libertatea Cuvântului.

„Există încă școli cu limba rusă de predare, dar din septembrie 2020 aceste școli vor trece la ucraineană. Școlile cu predarea în limba minorităților naționale aparținând limbilor Uniunii Europene vor trece la predarea obiectelor în ucraineană începând din septembrie 2023. În ambele cazuri trebuie să ne pregătim pentru aceste schimbări. Cu toate acestea, în școlile unde predarea obiectelor are loc, în general, în limba ucraineană, se va păstra posibilitatea studierii limbii materne și în limba maternă”, a menționat ministrul Ganna Novosad.

Reamintim că la 28 septembrie 2017, în Ucraina a intrat în vigoare noua Lege a Învățământului, care introduce în școli sistemul de douăsprezece clase și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera învățământului. Legea a stârnit un val de critici din partea minorităților naționale, inclusiv din partea etnicilor români, care se tem că școlile românești vor dispărea în timp. Ulterior a fost amână intrarea în vigoare a legii respective. Ucraina a prelungit până în 2023 perioada de tranziție pentru punerea în aplicare a articolului ce interzice predarea în limbile minorităților etnice.

De menționat că potrivit deciziei Curții Constituționale din Ucraina Legea Învățământului corespunde Legii Fundamentale.

Добавить комментарий