Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a chemat comunitatea mondială să recunoască crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei drept genocid

24 07 2022 F 5

El a scris despre aceasta într-un articol pentru „Der Spiegel”, relatează Ministerul ucrainean de Externe.

Kuleba a subliniat că războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a devenit cel mai mare conflict armat din Europa după 1945. Ororile războiului de la mijlocul secolului al XX-lea amintesc, în primul rând, de amploarea urii și cruzimii rusești.

Potrivit acestuia, conducerea rusă, oficialii și personale publice au pus demult bazele ideologice pentru genocid. În special, în cu un an urmă, în iulie 2021, Președintele rus, Vladimir Putin, a publicat un articol „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, unde a afirmat încă o dată că ucrainenii și rușii sunt „o singură națiune”. În articol, dictatorul a mai susținut că „Ucraina modernă este un produs complet al erei sovietice”, iar „adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă numai în parteneriat cu Rusia”.

Șeful Kremlinului nu și-a ascuns niciodată intențiile: în opinia sa, existența Ucrainei ca stat este o greșeală care trebuie corectată, iar ucrainenii sunt, de fapt, ruși, așa că ei ori acceptă să fie „o singură națiune” cu rușii, ori urmează să fie nimiciţi.

În afară de aceasta, Dmytro Kuleba a amintit că incitarea publică directă la genocid este cuprinsă într-o serie de articole din presa de stat rusă, postări ale oficialilor de rang înalt ai Federației Ruse în rețelele de socializare și în declarațiile acestora la televizor. În special, la 26 februarie, Agenția de stat rusă „RIA Novosti” a publicat un articol al lui Piotr Akopov conform căruia Ucraina va înceta să mai existe ca urmare a „operațiunii militare speciale” a Rusiei.

La 5 aprilie, adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a postat pe canalul său Telegram: „…esența ucrainimii, alimentată de otrava anti-rusă și minciunile despre identitatea sa, este un mare fals…”. În declarația sa sincer genocidă, Medvedev a susținut că identitatea ucraineană nu există și nu a existat niciodată.

„Toate aceste articole, postări pe rețelele de socializare și declarații au apărut în perioada de lupte aprige din Ucraina și de control rusesc asupra unor părți ale teritoriului Ucrainei. Ei i-au incitat pe soldații ruși să comită crime împotriva ucrainenilor doar pe baza că ei, ucrainenii, aparțin grupului național ucrainean”, a subliniat Kuleba.

Ministrul  a adăugat că mass-media a jucat în un rol important în incitarea la genocid de-a lungul istoriei. Mass-media de stat rusă nu se deosebeşte cu nimic. „Persoanele cheie ale mediilor ruse, care fac apel la genocidul ucrainenilor, trebuie aduse în fața justiției. Cu toate acestea, nu este vorba doar de incitare publică. În timpul invaziei în Ucraina, Rusia efectuează în mod direct genocidul ucrainenilor, nu doar cheamă la el”, a scris Dmytro Kuleba în articolul pentru cunoscuta publicaţie „Der Spiegel”. El a subliniat că crimele în masă din teritoriile ocupate, în special la Bucia și alte orașe, mărturisesc acest lucru. Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că de la începutul războiului împotriva Ucrainei, Rusia, conform propriilor declarații oficiale, a deportat cel puțin 1,9 milioane de oameni din Ucraina, inclusiv peste 307 mii de copii, în teritoriul său – cu forța sau cu amenințarea cu forța. De asemenea, Federația Rusă modifică legislația pentru a accelera adopția copiilor din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina și pentru a asigura creșterea lor în continuare ca membri ai grupului național rus, ceea ce prevede  pierderea identității ucrainene. „Acestea sunt acte clare de genocid în conformitate cu articolul II (e) din Convenția pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid”, a subliniat Kuleba.

Timp de secole, elitele ruse au cultivat noțiuni de superioritate și excepționalism rusesc, precum și de șovinism, fals mesianism și masculinitate toxică. Potrivit lui Kuleba, acest lucru a condus la o politică consistentă de ură împotriva altor națiuni, grupuri religioase și minorități sexuale. „Acțiunile statului rus și ale întregului său aparat de oficialități, forțe armate și mass-media împotriva ucrainenilor sunt genocid. Lumea nu poate să păstreze tăcerea. Împreună cu parteneri internaționali, avocați și experți, adunăm toate dovezile necesare pentru a face ca Rusia, conducerea rusă și armata rusă să răspundă pentru crimele de război, crimele împotriva umanității și crimele de agresiune”, a scris Dmytro Kuleba.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий