Ministrul român de Externe a salutat amendamentele la Legea Ucrainei „Cu privire la minoritățile naționale”

9 12 F 4

România a salutat aprobarea de către Ucraina a amendamentelor la legislația privind minoritățile naționale, ținând cont de recomandările Consiliului Europei și ale Uniunii Europene, comunică RBK-Ucraina cu referire la un mesaj pe Twitter (X) al ministrului de Externe al României, Luminița Odobescu. „Salut modificările aduse de Ucraina la legislația referitoare la minoritățile naționale din Ucraina – este un pas pozitiv. România va continua să promoveze o abordare transparentă și constructivă a acestei probleme”, a declarat ministrul român de externe. De asemenea, Odobescu a relatat despre consultările cu viceprim-ministrul ucrainean pentru integrare europeană și euroatlantică, Olga Stefanyșyna, în cadrul cărora a confirmat sprijinul României pentru deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la UE. Potrivit ministrului român de Externe, în cadrul consultărilor, părțile au convenit să lucreze pentru ridicarea nivelului relațiilor bilaterale la un parteneriat strategic.

Ucraina a primit statutul de candidat la aderarea la UE în 2022, dar trebuie îndeplinite o serie de condiții pentru a obține statutul de membru cu drepturi depline.

În iunie 2023, Comisia de la Veneția a emis un aviz cu privire la Legea privind minoritățile naționale (comunitare) din Ucraina, adoptată în decembrie 2022. Acesta conține observații care vizează alinierea anumitor norme la dispozițiile Convenției Europene a Drepturilor Omului din 1950, ale Convenției-cadru privind minoritățile naționale din 1995 și ale Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare din 1992.

Comisia Europeană a recomandat Ucrainei să lucreze la patru reforme până în martie 2024. Printre acestea se numără lupta împotriva corupției, deoligarhizarea, reglementarea lobby-ului și finalizarea legii privind minoritățile naționale.

La 8 decembrie, Rada Supremă a aprobat Legea nr. 102888-1, care ia în considerare recomandările Comisiei de la Veneția privind drepturile minorităților (comunităților) naționale în anumite domenii. Documentul permite, în special, alegerea liberă a limbii de învățământ, care este limba unei țări din UE, și prevede, de asemenea, difuzarea programelor de televiziune în limbile minorităților naționale ucrainene. În același timp, legea precizează clar că limba rusă nu are statutul de limbă a unei minorități naționale în afara intervalului de timp.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий