Moldova este o țară liberă și ea decide cum urmează să se dezvolte

25 12 2022 F 4

Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei a respins amenințările adjunctului ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Mihail Galuzin, că intensificarea cooperării dintre Chișinău și NATO „apropie țara de dezastru”. Despre aceasta se precizează în comentariul purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Daniel Vodă, relatează publicația ucraineană „Evropeiska pravda”. El a subliniat că Moldova este un stat pașnic și neutru, iar neutralitatea „nu înseamnă autoizolare, demilitarizare sau indiferență față de ceea ce se întâmplă în lume”. „Suntem interesați să ne întărim stabilitatea, în special, prin NATO – cea mai puternică alianță militaro-politică din lume”, a subliniat reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Moldovei, adăugând că această cooperare este transparentă și bazată pe principii-cadru  general cunoscute.

„Pe scena internațională, trăim într-o regiune complicată, care a suferit de pe urma agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei, care are consecințe dramatice pentru statul nostru. Avem nevoie de toată solidaritatea prietenilor noștri pentru a depăși numeroasele provocări hibride cu care ne confruntăm. Suntem o ţară liberă şi noi decidem cum să ne dezvoltăm ţara”, a concluzionat Daniel Vodă.

Cu o zi înainte, într-un interviu acordat Agenției de propagandă RIA Novosti, Galuzin spunea că „intensificarea cooperării Chișinăului cu țările NATO în sfera militară și militaro-tehnică este un factor care subminează într-o mai mare măsură securitatea Republicii Moldova”. „După cum arată experiența, pomparea imprudentă a unei țări cu arme occidentale sau plasarea contingentelor NATO pe teritoriul său nu garantează în niciun caz la securitatea și suveranitatea acesteia, ci, dimpotrivă, o apropie de dezastru. Cred că experiența tristă a Ucrainei se vede destul de clar de pe teritoriul moldovenesc”, a spus adjunctul lui Lavrov.

Nu este prima dată când oficialii ruși vorbesc nepoliticos despre actuala guvernare a Moldovei și despre cursul său pro-european. Săptămâna trecută, de exemplu, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse l-a acuzat pe Chișinău oficialul de asuprirea minorității naționale ruse după decizia de retragere a licențelor de difuzare a șase posturi TV care răspândesc propaganda despre războiul din Ucraina.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий