Moldova poartă negocieri cu Ucraina pentru a cumpăra spațiu în rezervoarele de gaze naturale

2a3076e6-7024-4311-b4f1-e7dce70e3016

Republica Moldova este în proces de discuții cu Ucraina pentru a cumpăra o parte din spațiul de stocare a gazelor naturale pe care îl deține. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Maia Sandu, la Jurnal TV.

Maia Sandu a explicat de ce Moldova nu poate importa gaze doar din Ucraina și le cumpără de la Federația Rusă: „Ucraina nu are rezerve pentru a ne asigura cu gaze naturale, are capacități de stocare și cumpără acum gazele naturale și le stochează. Capacitățile pe care ni le pot ei oferi nu sunt suficiente pentru a asigura întreaga țară, deci, noi avem nevoie și de surse alternative”.

„Ceea ce discutăm noi acum cu Ucraina este să ne vândă și nouă spațiu în aceste rezervoare, ca să putem și noi să cumpărăm și să depozităm”, a anunțat premiera.

Reamintim că potrivit lui președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești furnizate statului vecin va scădea. O decizie în acest sens ar fi fost luată în cadrul întrevederii sale cu președintele rus, Vladimir Putin.

Naftogaz Ucraina a criticat înțelegerea respectivă și a prezentat o modalitate prin care Moldova ar putea cumpăra gaze din Slovacia și le-ar putea transporta prin Ucraina mai ieftin. Ulterior, purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin a precizat că deocamdată, nu s-a ajuns la o înțelegere finală privind reducerea prețului pentru gazele rusești.

Добавить комментарий